Annyira, hogy néhány terméküknél áruhiány is kialakult
Fotó: Shutterstock

Az energiaválságnak nyertesei is vannak, ők azok

A nemzetközi energiaválság nyertese lehet a háztartási gépek piaca, hiszen számos lakásban cserélték le az elavult, nagy energia-felhasználású készülékeket modernebbekre és takarékosabbakra az elmúlt hónapokban. Ez a kereslet-növekedés fűthette az áruvásárlási hitelek piacát is, viszont áruhiányt eredményezett néhány népszerű készülékből.


Fejlesztettek a háztartások, hogy csökkentsék az energiaszámláikat

Miután a nemzetközi energetikai nehézségek miatt átalakult hazánk rezsirendszere, valamint elszállt az infláció, számos háztartás modernizálta a háztartási gépeit kedvezőbb energia-felhasználású modellekre. Az „A” energiaosztályú, vagyis a leginkább energiatakarékos eszközök részaránya a második félévben lényegesen emelkedett az első félévhez képest – közölte a Candy Hoover Hungary Kft. Különösen drasztikus volt ezen készülékekre a kereslet-növekedés, miután júliusban bejelentették a rezsitámogatás átalakítását.

A vásárlók energiahatékonyságra való törekvése a vállalatnak a legnagyobb forgalmat hozó eszközök listáján is nyomot hagyott: a cégnél ugyanis a hőszivattyús szárítógépekből fogyott a legtöbb, aminek a hátterében egyértelműen a kevesebb energiafelhasználásra való törekvés áll

- idézi Rózsa Mártont, a vállalat ügyvezető igazgatóját a VG.

A takarékosabb háztartási gépek keresletének a felpörgése kedvezően hathatott az áruvásárlási hitelek piacára is, hiszen az említett termékkör vásárlása a leggyakoribb cél ezen finanszírozási eszköz felvételénél. Az áruhitelek állománya látványosan emelkedett a tavaly novemberig tartó egy év alatt: 17,2 százalékkal, 32,7 milliárd forintra duzzadt.

Azonban a kiugró tavalyi infláció erre az árucsoportra is rányomta a bélyegét, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a tartós fogyasztási cikkek ára összességében 15,3 százalékkal emelkedett tavaly.

Fagyasztóhiány Magyarországon

Egyébként a rezsirendszer átalakításának a bejelentése után egyetlen hónap alatt 64 százalékkal emelkedett az újonnan értékesített fagyasztóládák és fagyasztószekrények száma az eMAG kiskereskedelmi portálon hazánkban. Ekker Róbert, az oldal háztartási kis- és nagygép üzletágának vezetője elmondta, hogy a nyáron indult, de még mindig kitart a kereslet-növekedés ezen készülékekre. Mostanra pedig oda vezetett, hogy hiány alakult ki a legnépszerűbb modellekből. Azonban más fagyasztótípusok továbbra is vásárolhatók.

Becsléseink szerint akár 25-30 százalékkal több fagyasztót is értékesíteni lehetett volna Magyarországon, ha bizonyos típusokból nem akadozik az ellátás

- nyilatkozta Ekker Róbert.

A szakember is a kereslet-növekedést a rezsicsökkentés bejelentését követő nagyobb spórolási hajlandósággal magyarázza. Sokan vásároltak korszerűbb gépeket, és az olcsóbban megvett és lefagyasztott árstopos élelmiszerek is mérsékelhetik a kiadásokat, valamint az rendkívül gyorsan emelkedő infláció miatt felmerülő többletköltségeket.

Ne hagyd ki!