A hegesztésnél is kulcskérdés a megfelelő készülékek használata
Fotó: Pixabay, Zákány Szerszámház

Mi alapján válasszunk hegesztőgépet?

Azt szokták mondani, hogy sakkozni könnyű, de jól játszani nehéz. Nagyjából ez a helyzet a hegesztéssel kapcsolatban is. Félni nem kell tőle, viszont nem árt az óvatosság sem. Hegesztésre pedig mindenkinek szüksége lehet. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb eszközt hozzá, ismerni kell a hegesztés alapjait, a különböző típusokat, és hogy milyen esetben melyiket kell alkalmazni. Ebben a bejegyzésben górcső alá vesszük a legfontosabb tudnivalókat.


A hegesztés alapjai

A hegesztés nemcsak ipari területeken, hanem ház körüli munkáknál, telkeken is gyakori feladat. Érdemes ezért megismerkedni vele, hogy ne csak tétlenül nézzünk, ha kohéziós kötést kell létrehozni. A hegesztés fő célja ugyanis az, hogy két különálló anyag között létrehozzuk a kohéziót, vagyis rögzítsük azokat. Ehhez áramforrásra (generátor, transzformátor, egyenirányító, vagy inverter) lesz szükség.

Ha valaki jobban beleásta már magát a témába, bizonyára hallott a különböző eljárásokról, módszerekről is. Ilyen lehet az

● MMA- (bevonatos pálcával végzett hegesztés),

● a védőgázas-elektródás-,

● a fogyóelektródás-, illetve

● az inverteres hegesztés is.

Érdemes továbbá beszerezni a megfelelő felszerelést. Egy speciális védősisak, kesztyű, és biztonságos ruházat mindennek az alapja. Hiszen sosem lehet tudni, mikor pattan fel egy szikra, vagy történik kisebb-nagyobb baleset.

A következő bekezdésekben megnézzük a különböző hegesztési módszereik előnyeit, hátrányait, és bemutatjuk az egyes eljárások során alkalmazott gépeket.

Hegesztőgép típusok

A megfelelő hegesztő kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venni. Idetartozik az áramerősség és a feszültség szabályozása, a hegesztőpálca letapadási esélyének minimalizálása. Tegyük fel továbbá a következő kérdéseket magunknak:

● Milyen eljárásra lesz szükség?

● Mekkora teljesítményű gép kell?

● Milyen hálózati csatlakozáson?

Persze az sem mindegy, hogy valaki évek óta profi szakember, vagy ma kezdte. Utóbbi esetben a kézi ívhegesztés, vagyis az MMA lehet az ideális megoldás. Az inverteres hegesztők pedig korszerű, innovatív eszközök, amelyekkel sok időt lehet nyerni. Ráadásul egyszerűbben kezelhetők, jobb fogással rendelkezni. Vékonyabb anyagokon is jól fognak. Ipari területeken is előszeretettel alkalmazott hegesztőgép.

Porbeles hegesztő

Létezik továbbá egy egyre népszerűbb eljárás háztáji felhasználásra, a védőgázas fogyóelektródás hegesztés. Ennél az eljárásnál a két munkadarab széleit, illetve egy bevonatos elektródát kell összeolvasztani hő segítségével.

A porbeles hegesztés lényege, hogy egy olyan huzalt használunk hegesztéshez, ami valójában egy cső, és a belsejében hasonló por található, mint a bevonatos elektródák külső burkolatán. Hegeszteni úgy kell, ahogy gázvédelem esetén, szinte észre sem lehet venni a keletkező csekély mennyiségű salakot. Ez ideálisan egy vékony, porszerű – néha szilárdabb – bevonat. A módszer előnye, hogy nem érzékeny az időjárás viszontagságaira, nem rontja a szél a varrat védelmét.

A porbeles hegesztés összességében tiszta és salakmentes, magas minőségű hegesztést biztosít. A beolvadás tökéletes, és a varrat is szabályos lesz. Nem igényel általában utána varrat csiszolást, tisztítást sem.

A porbeles hegesztő otthoni munkára alkalmas, a szükséges eszközök és anyagok pedig olcsón beszerezhetők. Használata nem igényel túl nagy gyakorlatot sem, de azért némi szakértelem és tapasztalat nem árt a kívánt eredmény eléréséhez. Az önvédő típusok csak a megfelelő porbeles huzallal használhatók. Legnagyobb előnyük, hogy a munkához nincs szükség védőgázra. Gyakran használják karbantartó munkálatokhoz, nehezen megközelíthető helyeken, továbbá hobbi és barkács célokra egyaránt.

Hegeszt\u0151g\u00e9p

Fotó: Hyundai MIG-161 fogyóelektródás védőgázas inverteres hegesztő,

Zákány Szerszámház

Hegesztőgép vásárlása online a Zákány Szerszámháztól

Bármilyen szerszám vásárlására is adjuk a fejünket, fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk. A Zákány Szerszámház kínálatában megfelelő hegesztőgépet is vásárolhatunk. A termékekről részletes leírást talál, amelyekre garanciát vállalunk. A kiválasztás során fontos, hogy tudjuk, hol és milyen célra szeretnénk használni a porbeles-, vagy egyéb típusú hegesztőt. Az otthoni teendők elvégzése más, mint az ipari munka. Otthoni felhasználásra alapvetően akkor járunk jól, ha könnyű, egyszerűen kezelhető gépet választunk.

Amennyiben további kérdés merült fel, kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, akiktől a garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatban is lehet érdeklődni.


Ne hagyd ki!