Különleges, egyedi feladat a címklék nyomtatása
Fotó: Haszon

Hogyan válasszuk ki az ideális címkenyomtatót?

Amikor címkézési feladatokról van szó, nagyon körültekintően kell eljárni. A jó minőségű etikettek előállítását külön erre a célra kifejlesztett nyomtatókkal tudjuk a leghatékonyabban és gazdaságosan biztosítani. A megfelelő nyomtató kiválasztása kritikus – az első látásra vonzónak tűnő ár egyáltalán nem garantálja, hogy hosszútávon is kifizetődő lesz a beruházás. Emellett számolni kell a kellékanyagok árával is, így tisztában kell lennünk néhány dologgal nyomtató vásárláskor.


Milyen eljárással szeretnénk címkét nyomtatni? 

A legelső kérdés, amit tisztáznunk kell: milyen technológiával szeretnénk címkét nyomtatni. Napjainkban a három legelterjedtebb címkenyomtató a direkt termálos, a termál transzferes, valamint a tintasugaras változat.

A direkt termo címkenyomtató egy költséghatékony megoldás, miután a használata nem igényel külön tintapatront vagy festékszalagot. A készülék feje üzem közben a megfelelő pontokon hevíti a címkenyomtatóba helyezett bevonatos hőpapírt, amely meleg hatására elszíneződik. Minőségi, jól kivehető címkéket garantál.

A termál transzfer címkenyomtatási technológia lényege, hogy a nyomtató feje a festéket az etikettre olvasztja, így a nyomtatási kép rögzül. Az eljárással képesek lehetünk nem csupán papírra, hanem más anyagokra is nyomtatni, illetve színesben is előállíthatók a címkék. A termál transzfer nyomtatással készített végtermékek hosszabb élettartammal rendelkeznek, mind a direkt termál etikettek.

A tintasugaras változat a legújabb divat a címkenyomtatási technológiák között. Papír vagy műanyag alapanyagra tudunk nyomdai minőségű, jól olvasható címkéket nyomtatni. Az eljárással eltekinthetünk a drága nyomdai előkészítési és gyártási folyamatoktól, és igény szerinti etikett mennyiséget állíthatunk elő. Tipp: az Etisoft kínálatából mindhárom típusú címkenyomtatót beszerezhetjük kiváló minőségben, szakértő tanácsadással.

Egy nap hány címkét szándékozunk nyomtatni?

A tekercses címkenyomtatók három típusba sorolhatók: asztali (1000-3000 címke naponta), közepes (4-9000 címke naponta), valamint ipari (akár folyamatos címkenyomtatás) nyomtatók. Válasszuk azonban bármelyik fajta címkenyomtatót, ne terheljük túl egyiket sem! Mindhárom esetében 1-2 alkalommal átléphetjük az előírt határt, azonban rendszeresen semmiképp ne nyomtassunk több címkét, mint amennyire a gép tervezve van.

Milyen környezetben szeretnénk alkalmazni a címkenyomtatót?

A környezet adta lehetőségekkel is számolni kell a címkenyomtató kiválasztásakor. Irodai-, kereskedelmi-, gyártói környezetben használnánk, esetleg mobilitást igénylő feladatokhoz kellene? A kisméretű asztali címkenyomtató például bárhol elhelyezhetők, azonban a közepes és nagyobb gépek már komolyabb kihívást jelenthetnek. Raktárokba, üzemekbe remek választásnak bizonyulnak a hordozható vagy mobil címkenyomtatók.


Mekkora méretben kívánunk etikettet nyomtatni?

Az ideális címkemérethez először gondoljuk át, hogy mekkora lenne az a méret, amelyen kényelmesen elférnek az információk. A nyomtatni kívánt címke méretének a szélességét kell venni, mivel a címkenyomtatónál ennél a paraméternél lépnek fel fizikai korlátok. Érdemes figyelembe venni, hogy a készülékek túlnyomó része maximum 104 mm-es szélességig alkalmazható. Ennél nagyobb címkéket csak a közép és felsőkategóriás nyomtatók szélesebb verziói képesek előállítani.


Ne hagyd ki!