Főleg az alapanyagok drágulása hajtja felfelé az árakat az új lakóingatlanok piacán. A várakozások és az adatok is azt mutatják, hogy a drágulás elkerülhetetlen, a mértéke az, ami kérdéses.


A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások tavaly, a második negyedévben nagyot estek, majd az idei első negyedévig felmérésről felmérésre javultak. Idén júniusban kissé megtorpant a javulás, a háztartások valamelyest óvatosabbá váltak – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. A cégek várakozásai is javultak, a folyamatokat számszerűsítő fővárosi index csaknem elérte, az országos indexé már kissé meg is haladta járvány előtti szintjét.

Országos átlagban a felmérés válaszadóinak enyhe többsége a használt lakások drágulására számít a következő 12 hónapban. Az újépítésű lakáspiacon a fellendülés a várakozások szerint az árakban is megjelenik majd. Budapesten is, de különösen a vidéki régiókban az áremelkedésre számítók aránya nagyon magas, árcsökkenésre alig számít valaki. Az új lakásoknál kétszámjegyű áremelkedése várható.

Mit mutatnak a számok?

Budapesten tavaly júniustól az év végéig kevesebb mint 10 ezer forinttal nőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, januártól július elejéig viszony több mint 60 ezer forinttal. Ez derült ki az ingatlan.com összesítéséből. Könnyű kiszámolni, ez egy 100 négyzetméteres lakás vagy ház esetében hat hónap alatt 6 millió forintos áremelkedésnek felel meg. Az árváltozás dinamikája a többi nagyvárosban is hasonló volt. Az ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy múlt év második felében az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyeken 2,4 százalékkal 536 ezer forintra mérséklődött, miközben az idei első félévben több mint 12 százalékkal 600 ezer forint fölé emelkedett.

A drágulásnak részben az építőanyag-árak növekedése az oka, ami miatt a kormányfő is bejelentett egy intézkedéscsomagot, valamint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) célzott vizsgálatokat indított. Ha a GVH-vizsgálat kartellmegállapítással érne véget, akkor az ingatlanhirdetési portál szerint az építtetők vagy új építésű ingatlanvásárlók elviekben akár kártérítést is követelhetnek.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

35 évesen nyugdíjba ment, ára volt, de megérte

A most 37 éves Katie Donegan története tökéletesen példázza, hogy elszántsággal, kitartással és tudatos pénzügyi tervezéssel bárki idejekorán nyugdíjba vonulhat, hogy más dolga se legyen, csak élvezni az életet. Mindezt úgy, hogy közel 430 millió forintnak megfelelő angol font van a bankszámláján.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!