Aranyszínű chipsek piros Pringles doboz
Fotó: Shutterstock

Egyre többet rágcsálunk, így reagált a világhírű chipsgyártó

Három vállalat lesz a Kelloggból: külön cég foglalkozik majd a snackek, a reggelizőpelyhek és a növényi alapú élelmiszerek üzletágával, amelyek közül a rágcsálnivalóké a legígéretesebb.


A döntést egy évtizeddel azután hozta a Kellogg, hogy 2,7 milliárd dollárért felvásárolta a Pringlest (a nálunk is ismert, azonos nevű chips gyártóját), amely jelezte a cég fókuszának elmozdulását a nassolnivalók irányába. Világtrend, hogy az emberek egyre többek rágcsálnak a főétkezések közti időben.

A Kellogg’s és riválisai, például a Frito-Lay tulajdonosa, a Pepsi, egyre többféle snacket gyártanak, és sorra kebelezik be a kisebb snackgyártókat.

Értelmet nyert

A reggelizőpelyhek piaca stagnál az Egyesült Államokban, miután az emberek gyakran útközben esznek, és más típusú ételeket is fogyasztanak reggelente, amelyekből szintén számtalan fajta rendelkezésre áll. A Special K, a Froot Loops és a Rice Krispies évtizedek óta a Kellogg legmeghatározóbb termékei, de már nem a növekedés legfőbb motorjai a cég számára. A reggelizőpelyhek piaca a pandémia idején fellendült, hiszen többen fogyasztották el reggelijüket otthon, de a Kellogg a közeljövőben lapos növekedési grafikont vár a reggelizőpelyheknél Észak-Amerikában.

Azok, akik 2012-ben vakargatták a fejüket a Pringles felvásárlása láttán, mert a két cég között nem volt átfedés, már nem kell tovább vakargatniuk

– mondta a Consumer Edge elemzője, Jonathan Feeney.

A Kellogg már 2018-tól kezdve mérlegelte, mint lehetséges stratégiát, a vállalatról leváló önálló cégek létrehozását – tudták meg a befektetők a döntés bejelentésekor. Steve Cahillane CEO azt mondta, hogy mindhárom cég jelentős potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy megálljon a saját lábán, bár a vállalat más lehetőségeket is számba vesz, például azt, hogy értékesíti a vegán üzletágát.

Hasít a nasi

A Kelloggnak tavaly a következő bevételei keletkeztek, üzletágakra lebontva:

  • snack: 11,4 milliárd dollár,
  • reggelizőpelyhek: 2,4 milliárd dollár,
  • növényi alapú ételek: 340 millió dollár.

A vállalatról leváló önálló cégek létrehozása 2023 végére mehet végbe, és a folyamat adómentes lesz.

The Conversation

Ne hagyd ki!