Két nő papírokat ír.

Elgondolkodtató jelentést tett közzé a Conference Board nevű szervezet: a világ vezérigazgatói szerint a vállalatoknak azonnali lépéseket kell tenniük a éghajlatváltozás hatásainak mérséklése érdekében.


A felmérésből kiderül, hogy világszerte a vezérigazgatók 22%-a nyilatkozott úgy, hogy az egyre nyilvánvalóbb környezeti válság már most is nagyon komoly hatással van a vállalkozásukra.

A jelentés szerint leginkább az európai felsővezetők fogják a fejüket az éghajlatváltozás vállalatukra gyakorolt hatásai miatt, hiszen 36%-uk mondta azt, hogy már most gondot okoz nekik a szóban forgó probléma. Nemcsak az európaiak aggódnak a drasztikus környezeti problémák miatt, hiszen a szervezet Latin-Amerikában 23%-os, az Egyesült Államokban 21%-os, Japánban 16%-os, Kínában pedig 14%-os „pánikmutatót” mért.

Beszédes adat az is, hogy a felsővezetők kevesebb mint ötöde gondolja úgy, hogy az elkövetkezendő 20 évben semmilyen formában nem fogják megérezni a környezeti válság következményeit. Az adatokat megvizsgálva tehát egyértelműen kijelenthető, hogy sokkal inkább az aggodalom, mintsem a nyugalom jellemzi a piacot.

Nem meglepő módon a CEO-k az előbbi probléma mellett az emelkedő energiaköltségekre és az egyre súlyosabb szabályozásokra tértek ki részletesebben.

A felmérésből továbbá az is kiderül, hogy az előbbiek mellett a cégvezetőket a recesszió és az orosz-ukrán háborúból adódó problémák– azon belül is kibertámadások fokozódó veszélye – aggasztják a leginkább.

A vezetők az elkövetkezendő évek legfontosabb célkitűzéseit is kijelölték, hiszen fő szempontként hivatkoztak a tehetséges munkaerő megtartására, illetve a vállalati kultúra rugalmasabbá tételére is.

A Conference Board a tavaly novemberben és decemberben több mint 1100 felsővezető, köztük 670 vezérigazgató körében végzett felmérés alapján készítette el jelentését. A válaszadók 24 százaléka az Egyesült Államokban, 20 százaléka Latin-Amerikában, 16 százaléka Európában, 13 százaléka Japánban és 12 százaléka Kínában tevékenykedett.

Ne hagyd ki!