Konténerhajó közelről
Fotó: unsplash

Zátonyra fut egy hajó, elúszik több milliárd dollár (Frissítve)

Egy nap alatt nagyjából 9,6 milliárd dollár értékű áru halad át a világ egyik legforgalmasabb víziútján, a Szuezi-csatornán. Amelyet pár napja eltorlaszolt egy zátonyra futott teherhajó...​Hatalmas probléma

A Szuezi-csatorna a globális szállítmányozás egyik legfontosabb átkelőhelye, a tengeri világkereskedelem 12 százaléka megy itt keresztül. Amikor minden flottul megy, akkor egy átlagos napon nyugati irányba 5,1, keleti irányba pedig 4,5 milliárd dollárnyi áru hajózik át. Ez azt jelenti, hogy óránként 400 millió dollárnyi értékű termék akadt most fenn, miután az Ever Given teherhajó zátonyra futott - derül ki a BBC cikkéből.

​Dugó a csatornában

Az Ever Given a világ egyik legnagyobb teherhajója, amelyen akár 20 ezer konténer is elfér. Nagyjából akkora, mint az Empire State Building. Kedd reggel 24 kilométer per órás sebességgel haladt a csatornában, ám menet közben keresztbe fordult, és egyszerűen beszorult. A szakértők szerint az óriási szél lehetett a ludas. Személyi, környezeti és vagyoni kár nem történt. A hajó azonban azóta is ott vesztegel, minek hatására rengeteg teherhajó torlódott fel mindkét irányban. Mivel a csatornán átlagosan napi 93 hajó halad át, közel 300 hajó vesztegelhet a két oldalon összesen – adta hírül a BusinessInsider.

​Kerüljük meg Afrikát!

A szakértők, bár gőzerővel dolgoznak a probléma elhárításán, úgy nyilatkoztak, hogy napokba, de akár hetekbe is telhet a hajózási útvonal szabaddá tétele. Nem egyszerű feladatról van szó, hiszen 200 ezer tonnát kellene „odébb tenniük". A szállítmányozó cégek más útvonalakat keresnek, ám így hosszabb idő alatt és drágábban lehetne szállítani, miután egész Afrikát meg kéne kerülniük. A baleset miatt felmerült a kérdés, vajon szükséges-e az ilyen óriáshajók használata. Ilyen eset bármikor előfordulhat és sokkal több kárt okoz, mint amennyi előnye egy méretes hajónak van.

Frissítés

Hétfő reggeli hírek szerint a beszorult hajót sikerült elmozdítani, kiszabadítani. Az még kérdés, hogy mikor áll teljesen helyre a forgalom.

Ne hagyd ki!