Két hetet adott a kormány az üzemanyag-forgalmazóknak
Fotó: gme_stuff / Shutterstock.com

Két hetet adott a kormány az üzemanyag-forgalmazóknak

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.A kormány üléséről érkező Nagy Márton közölte: főként a 95-ös benzin és a gázolaj árának kell visszatérnie a régiós átlaghoz. Értékelése szerint már történt kedvező elmozdulás, de a péntektől várható üzemanyagárak még mindig magasabbak a régiós átlagszintnél, a gázolajnál még mindig 10 forint, a benzinnél 27 forint az eltérés.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, ezt követően ismét megnézi az árak alakulását, és kemény eszközökkel be fog avatkozni, ha a kereskedők ezalatt nem térnek vissza a régiós átlaghoz

- jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton felidézte: a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) megállapodást kötött annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós átlagárnál ne legyenek magasabbak. A régiós átlagárat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közli minden pénteken. Az első ilyen közlés múlt pénteken történt, és már látható, hogy az iparági szereplők ehhez alkalmazkodtak, így a Mol is - közölte a miniszter. Hozzátette: a vállalat a héten több lépésben csökkentette az üzemanyagárakat, péntektől a gázolaj ára 633 forintra, a benzin ára pedig 647 forintra mérséklődik.

A kormány ugyanakkor megállapította, hogy ez a kedvező elmozdulás még nem elég, ezért a családok védelme érdekben újra nyomatékosan kér minden üzemanyag-kereskedőt, hogy a régiós árakat a lehető legrövidebb időn belül érjék el - mondta Nagy Márton. (Forrás: MTI)


Ne hagyd ki!