Egyre több magyarországi piaci szereplőnél lehet kriptovalutával fizetni
Fotó: Shutterstock

Itthon ennyi helyen lehet bitcoinnal fizetni

Magyarországon jelenleg nagyjából száz helyen lehet kriptovalutával fizetni. Ezek a helyek jellemzően elfogadják a bitcoint, de terjednek más blokklánc-technológián alapuló valuták is. Egyre több a bitcoin-automata is az országban.


Egyre nagyobb piacot talál magának hazánkban a bitcoin

A Binance közölte, Magyarországon jelenleg majdnem száz helyen lehet kriptovalutával kiegyenlíteni a számlát. Azonban egyre több helyszínen vásárolható meg megannyi termék és szolgáltatás kirptoeszközökkel. A Coincolors nevű szakportál vizsgálata alapján a bitcoin a legnépszerűbb blokklánc-technológián alapuló valuta.

Kávézónkban egy táblagép található, ezen keresztül QR-kóddal tudnak fizetni az emberek. (…) Immár hat éve fizethetnek így a vendégek

– nyilatkozta a pécsi Kisülés Kávéműhely a Binance-nek.

A VG megjegyzi, több vendéglátóhely is található az elfogadóhelyek listáján, például kocsmák, éttermek, szállodák, panziók és bárok. De akad köztük kutyákkal foglalkozó egyesület, méhészet és fodrászat is. Továbbá néhány ügyvéd is kedvelik ezt a fizetési módot.

Valószínűleg már senki számára nem meglepő, hogy több tárhelyszolgáltató, szerverhoszting-hálózat (amikor egy társaság kiszervezi a vállalati szerverekhez kapcsolódó költség- és munkaerő-igényes feladatokat), szoftverfejlesztő cég és online marketinggel foglalkozó vállalkozás is elfogadja a bitcoint, több közülük más kriptovalutát is

- közölték a Binance szakértői.

Még jobban elterjedhet

Kiril Khomiakov, a Binance kelet-közép-európai régiójának vezetője elmondta, további növekedésre számít az elfogadóhelyek számában a jövőben. A vállalkozásoknak elenyésző költségekkel kell számolniuk az elfogadóvá váláshoz, így az érdeklődés is egyre nagyobb a technológiára. Hozzátette, a fizetési rendszer könnyen integrálható a meglévő pénztárgépekbe vagy mobilfizetési alkalmazásokba.

A bitcoin és általában a kriptovaluták elfogadása Magyarországon lendületet kapott az utóbbi időben. A Binance Pay például egy érintésmentes, határok nélküli és biztonságos fizetési technológia. Segítségével gyorsan és biztonságosan küldhetünk kriptopénzt barátainknak és családtagjainknak, mindezt egyetlen érintéssel. A Binance Card pedig lehetővé teszik a kriptovalutákkal való vásárlást azokon a helyeken, ahol egyébként Visa-kártyákat is elfogadnak. A Binance Card több mint 30 országban elérhető. Az európai lakosok közel 60 millió online vagy fizikai üzletben használhatják

- mondta Kiril Khomiakov.

Terjednek a bitcoin-automaták hazánkban is

Magyarországon 48 bitcoin-automata található. Budapesten 27 készülék lehet, valamint néhány vármegyeszékhelyen - például Debrecenben, Pécsett és Győrött - használhatjuk ezeket az ATM-eket. Az első eszközt kilenc éve üzemelték be a fővárosban. Azóta folyamatosan emelkedik a számuk, ahogyan egyre több üzlet és szolgáltató jelenti be, elfogadja a virtuális valutát.

A Coinatmradar.com-on található térkép a magyar és külföldi bitcoin-ATM-eket is jelöli, bár a folyamatos frissítéseik ellenére fenntartják a hibák lehetőségét, így néhány készüléknyi eltérés előfordulhat. Az oldal adatai alapján a világon nálunk található a 18. legtöbb ilyen automata. Darabszámban megelőzzük például a franciákat, a briteket és a hollandokat is.

A bitcoin-automaták meglehetősen egyszerűen működnek. Az ATM-ekbe papírpénzt lehet tenni, amit kriptovalutára vált a készülék. A berendezés monitorján megjelenő QR-kód telefonos beolvasásával az elektronikus pénz egy virtuális pénztárcába tölthető, onnan lehet bitcoinnal fizetni a termékekért és a szolgáltatásokért.

Ne hagyd ki!