Több van nálunk mint a hollandoknál, a briteknél és a franciáknál
Fotó: Shutterstock

Bitcoin-automatákban nagyhatalomnak számítunk

Nemzetközi összevetésben is kimondottan sok bitcoin-automata található Magyarországon. Leginkább a fővárosban akadhatunk ilyen készülékekre, de egyre több van vidéken is. Azonban a bitcoin értéke igencsak nagyot esett tavaly.


Terjednek a bitcoin-automaták hazánkban is

Magyarországon 46 bitcoin-automata található, összesen tíz városban. Budapesten 34 készülék lehet, valamint kilenc vármegyeszékhelyen - például Békéscsabán, Kecskeméten és Miskolcon - használhatjuk ezeket az ATM-eket. Az első eszközt kilenc éve üzemelték be a fővárosban. Azóta folyamatosan emelkedik a számuk, ahogyan egyre több üzlet és szolgáltató jelenti be, elfogadja a virtuális valutát.

A Coinatmradar.com-on található térkép a magyar és külföldi bitcoin-ATM-eket is jelöli, bár a folyamatos frissítéseik ellenére fenntartják a hibák lehetőségét, így néhány készüléknyi eltérés előfordulhat. Az oldal adatai alapján a világon nálunk található a 19. legtöbb ilyen automata. Darabszámban megelőzzük például a franciákat, a briteket és a hollandokat is.

A Napi megjegyzi, a bitcoin-automaták meglehetősen egyszerűen működnek. Az ATM-ekbe papírpénzt lehet tenni, amit kriptovalutára vált a készülék. A berendezés monitorján megjelenő QR-kód telefonos beolvasásával az elektronikus pénz egy virtuális pénztárcába tölthető, onnan lehet bitcoinnal fizetni a termékekért és a szolgáltatásokért.

Összeomlott tavaly a kriptopiac

Ugyan több szakértő optimista a kriptovaluták jövőjét illetően, 2021 végén és 2022 első felében beszakadt a piacuk. A drámai zuhanást leginkább a kriptopiac szabályozatlanságával és az Egyesült Államok évtizedes csúcsot jelentő inflációs adataival magyarázták a szakemberek (az európai szabályozás lehetőségeiről ebben a cikkünkben írtunk). Emellett néhány meghatározó piaci szereplő is nehéz hónapokon van túl. Sorra hozták a drasztikus intézkedéseket a túlélésük érdekében: például tömeges elbocsátásokat jelentettek be. Egyes cégek így is befuccsoltak.

A kriptopiac az eddigi csúcsát 2021 novemberében érte el. A legnagyobb piaci összértékkel rendelkező kriptovaluta, a Bitcoin (BTC) ára akkor meghaladta a 67 ezer dollárt, amíg a második helyen álló Ethereumé (ETH) a 4800-at. Azóta a valuták értéke jelentősen csökkent. Napjainkban - az elmúlt hetek némi emelkedése után - a BTC-vel 28-29 ezer dollár körül kereskednek, az ETH értéke pedig 1900 dollár környékén mozog. A kriptopiac teljes kapitalizációja a korábbi csúcsértéke felét sem éri el.

The Conversation

Ne hagyd ki!