Néha kedvezőbb lehet, ha ezt adod a kedvencednek állateledel helyett
Fotó: Shutterstock

Így kevésbé fájhat, hogy felment az állateledelek ára

Az ember által fogyasztott élelmiszereknél is sokkal jobban drágultak az állateledelek az elmúlt időszakban. Jelenleg előfordulhat, hogy érdemesebb a hatósági áras ételekből bevásárolni a kedvenceknek, mint megvenni a különösen drága, hagyományos eledeleiket.


Nagyon felment az állateledelek ára

Idén márciusban a csúcson, a 60 százalékot is meghaladta a kutya- és a macskaeledelek drágulása éves alapon. Ráadásul ezen termékek 12 havi áremelkedése még mindig 50 százalék felett van.

Az RTL megjegyzi, az olcsóbb kutyaszalámik 500 Ft/kg-tól indulnak, de egy jobb minőségű, 300 grammos nedves tápért 700-800 forintot is elkérnek a boltok, így a kilónkénti ára 2200-2600 forint. Azonban a kis alutasakos eledelek ennél is drágábbak lehetnek.

A macskaeledelből egy jobb minőségű, 400 grammos konzerv az 1000 forintot is meghaladhatja, vagyis kilónként a 2500 forintot. Az alutasakos kiszerelés pedig ebben az esetben is jellemzően drágább.

Néha szerencsésebb lehet főzni a kedvencünknek

A jelenlegi árak mellett bizonyos esetekben jobban kijöhet a kutya vagy a macska gazdája, ha a drágább állateledel megvásárlása helyett maga készíti el a kedvence eledelét emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekből. A riport szerint akár 20-30 százalékkal olcsóbb lehet a hús a boltban, mint a kész, nedves táp.

Különösen akkor, ha a hatósági áras húsokból válogat a gazdi. Az árstopos csirkemell kilója jellemzően 2000 forint alatt van, ami egyes, nem prémium kategóriás állateledeleknél is kedvezőbb árszintet jelent. Ha pedig zsírosabb húst keres az ember a kedvencének, akkor sertéslapockát is választhat, melynek a kilónkénti ára általában 3000 forint alatt marad. Igaz, az állateledelt otthon elkészíteni időt, energiát, és némi többletkiadást is igényel.

Visszaesett az élelmiszer-fogyasztás 

A rendkívül magas magyarországi infláció hatással volt a lakosság fogyasztási szokásaira is. Idén áprilisban mintegy 12,6 százalékkal kevesebb terméket vásároltak a magyarok, mint a tavalyi év negyedik hónapjában.

Legnagyobb mértékben Somogy megyében spóroltak, itt az előző évhez képest 15 százalékkal kevesebbet adtak ki idén az emberek élelmiszerre. Az élelmiszerek áraiban tapasztalható rekord-inflációnak köszönhetően még a fővárosban is visszafogták költéseiket a magyarok, itt 10 százalékos az eltérés 2022-höz képest.

Gulyás Árpád, a Csurgó-COOP Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint bár az üzletláncnál nem csökkent vészesen a forgalom, de az egyértelműen érezhető, hogy az emberek óvatosabban vásárolnak. Az alapélelmiszerek közül leginkább a hús és a kenyér forgalma csökkent és bár a somogyiak vásárlási szokásaikon alapvetően nem változtattak, de gyakran kevesebb és rosszabb minőségű helyettesítő termékeket raknak inkább a kosárba. Az COOP-nál arra kíváncsiak, hogy a nyári melegben a lakosság vajon hasonló arányban fog-e hideg üdítőkre költeni, mint azt tavaly tette.

Összességében idén 7,5 százalékkal több pénzt hagytak ott a magyarok az élelmiszerüzletekben, mint 2022-ben, de eközben ezért a pénzért 12,6 százalékkal kevesebb árucikket vihettek haza.


Ne hagyd ki!