Az első helyezett árából egy kastélyt is vehetnél
Fotó: Shutterstock

Itt a lista! Ezek a világ legértékesebb részvényei

Soroljuk a világ legdrágább részvényeit. Egy értékpapír magasan kiemelkedik a top5-ös listáról. Annak az árából akár egy kastélyt is vásárolhatna az ember.


Ezek a világ legdrágább részvényei 

A világ legdrágább részvényei mögött igen eltérő tevékenységű cégek állnak. Vannak köztük sertéstenyésztéssel, vendéglátással, építőiparral és pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok is. De mutatjuk a Vg összeállítását a legértékesebb öt értékpapírról!

  1. Berkshire Hathaway – 615 591 dollár: Warren Buffett holdingjának részvénye áll a lista élén. Az elmúlt 58 évben 4 384 758 százalék hozamot biztosított a befektetőinek. A vállalat 396 ezer embert foglalkoztat, valamint 364 milliárd dolláros bevételt ért el tavaly, 96 milliárdos nyereség mellett. A részvény P/E (Price/Earnings – némileg leegyszerűsítve azt mutatja, a befektetők hány éves nyereséget hajlandók előre kifizetni egy adott részvényért – a szerk.) rátája 12, az EPS (Earnings Per Share, azaz egy részvényre eső nyereség) 50 818 dollár volt az elmúlt pénzügyi évben.
  2. NVR – 7 655 dollár: Az építőiparban tevékenykedő vállalat 6 300 munkavállalójával jelentős piaci szereplő. A részvény P/E rátája 15,9. Az EPS 479 dollár.
  3. Booking Holdings – 3 876 dollár: A világ legnagyobb szállásközvetítője kiemelkedik 131 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával és 29-es P/E rátájával. Az EPS az elmúlt évben 30,8 százalékkal nőtt, elérve a 133 dollárt.
  4. Chipotle – 3 170 dollár: A mexikói ételeket kínáló amerikai gyorsétteremlánc, jelentős növekedést mutatott az EPS-ben: 26,8 százalékkal nőtt 46,9 dollárra, miközben a P/E rátája 67. A vállalat 116 ezer munkavállalót foglalkoztat.
  5. Seaboard Corp – 3 140 dollár: A sokszínű vállalat tevékenységei közé tartozik például sertéstenyésztés, árupiaci kereskedelem és tengeri szállítmányozás. A 3 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú cég EPS-e 39,4 százalékkal csökkent éves alapon, ami nem túl bíztató a befektetőknek.

Óvodában kezdené a pénzügyi oktatást Warren Buffett

Egyébként Buffett egy CNBC-nek adott interjújában elmondta, a kereskedelemmel hat éves kora óta foglalkozik. Akkoriban 25 centért vett egy hatos csomag kólát, amit aztán dobozonként értékesített, darabját 5 centért. Később magazinokkal és rágógumikkal házalt.

Az apám volt a legnagyobb inspirációm. (…) Azt tanultam meg tőle, hogy korán el kell sajátítanom a megfelelő szokásokat. A megtakarítás volt az egyik fontos lecke, amit megtanított nekem

- idéztük Buffettet korábban.

A dollármilliárdos azt is elmondta, szerinte mi a legnagyobb hiba, amit a szülők elkövetnek, amikor a pénzügyekről tanítják a gyermekeiket.

Néha a szülők megvárják, amíg a gyerekeik tizenévesek lesznek, mielőtt elkezdenének beszélni a pénz kezeléséről. Pedig már óvodás korukban elkezdhetnék

- nyilatkozta a befektető.

Hozzátette, 2011-ben segített elindítani a Titkos milliomosok klubja című animációs gyermeksorozatot, amelyben ő maga mentorál egy diákcsoportot. A 26 részből álló sorozat minden epizódja pénzügyi tanulságokkal foglalkozik. Warren Buffett kijelentette, minhárom gyermekét megtanította azokra a leckékre.

Ne hagyd ki!