Pénzügyi/gyermeknevelési tanácsok a sztárbefektetőtől
Fotó: Shutterstock

A tőzsdeguru megtanítaná a pénzzel bánni a gyerekeket

Warren Buffett elmondta, szerinte hogyan kellene a gyermekeket a pénzügyekre okítani. Úgy látja, bizonyos tudás a pénzről már óvodás korukban átadható a kicsiknek. Ő maga egy animációs gyermeksorozat készítésével is kivette a részét a legkisebbek pénzügyi neveléséből.


Óvodában kezdené a pénzügyi oktatást Warren Buffett

Warren Buffett jelentős befektető, a világ egyik leggazdagabb embere, egyben a Berkshire Hathaway vezérigazgatója. A CNBC-nek adott interjújában elmondta, a kereskedelemmel hat éves kora óta foglalkozik. Akkoriban 25 centért vett egy hatos csomag kólát, amit aztán dobozonként értékesített, darabját 5 centért. Később magazinokkal és rágógumikkal házalt.

Az apám volt a legnagyobb inspirációm. (…) Azt tanultam meg tőle, hogy korán el kell sajátítanom a megfelelő szokásokat. A megtakarítás volt az egyik fontos lecke, amit megtanított nekem

- idézi Buffett nyilatkozatát az Index.

A dollármilliárdos azt is elmondta, szerinte mi a legnagyobb hiba, amit a szülők elkövetnek, amikor a pénzügyekről tanítják a gyermekeiket.

Néha a szülők megvárják, amíg a gyerekeik tizenévesek lesznek, mielőtt elkezdenének beszélni a pénz kezeléséről. Pedig már óvodás korukban elkezdhetnék

- nyilatkozta a befektető.

Hozzátette, 2011-ben segített elindítani a Titkos milliomosok klubja című animációs gyermeksorozatot, amelyben ő maga mentorál egy diákcsoportot. A 26 részből álló sorozat minden epizódja pénzügyi tanulságokkal foglalkozik. Warren Buffett kijelentette, ő maga minhárom gyermekét megtanította azokra a leckékre.

A befektetőguru tanácsa, így védekezhetünk az infláció ellen

Buffett korábban arról is beszélt, hogy az infláció elleni védekezés egyik leghatékonyabb módja pedig az lehet, ha a képességeinkre támaszkodva a szakterületünk legjobbjai leszünk.

A legjobb, amit tehetsz, hogy valamiben kivételesen jó leszel

- mondta.

A 92 éves csúcsbefektető az orvosokat és az ügyvédeket hozta fel példaként: az emberek odaadják a megtermelt javaik egy részét, azért cserébe, amit tudsz. Hozzátette, a képességek az árfolyamokkal ellentétben inflációbiztosak. Ha van olyan képességed, amire igény van, akkor igény is lesz rá, attól függetlenül, hogy mennyit ér a dollár.

Bármilyen képességed is van, azt nem vehetik el tőled. A képesség nem inflálódhat el. A lehető legjobb befektetés bármi, ami a fejlődésedet szolgálja, és még csak nem is kell adózni utána

- nyilatkozta a sztárbefektető.

Ne hagyd ki!