Fogorvos munkában, egyre többen keresik fel a magánrendelőket
Fotó:Shutterstock

Kihez mész, ha fáj a fogad? Állami vagy magándokihoz?

Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat. Egyebek között ez is kiderül az NN Biztosító kutatásából.Egyre többen

Az aktív korú (20-65 éves) hazai internetezők 60 százaléka igénybe vette már a magánegészségügy szolgáltatásait, 13%-uk ráadásul új belépő volt az elmúlt évben. A magánegészségügy egyre erősödő népszerűségéhez így nem férhet kétség.

A TOP-lista 

Az első hely vitathatatlanul a fogászaté: a magánegészségügy ügyfelei közül 94% nyilatkozott úgy, hogy járt már magánfogorvosnál, egyharmaduk az elmúlt egy év során is. A második helyen a nőgyógyászat/szülészet áll 50%-os aránnyal, amit a bőrgyógyászat követ harmadikként. A megkérdezett területek közül a legritkábban igénybe vett szolgáltatási területnek a reumatológia, a neurológia és a dietetika számít.

A kezeléseket tekintve a megkérdezettek 70%-ának volt valamilyen műtétje az élete során, ebből mintegy 16% magánegészségügyi ellátásban végeztette el a szükséges beavatkozást, amelyek jellemzően az egy napos sebészeti kategóriába estek. A toplista itt is tanulságos: jelentős előnnyel az általános sebészet (43%) vezet a nőgyógyászat (17%) és a szemészet (14%) előtt. A több napos beavatkozások terén az ortopédia (26%), a fül-orr-gégészet (24%) és a nőgyógyászat (23%) alkotja az élmezőnyt.

Miért nem az állami?

A válaszok alapján legtöbben a betegközpontúság és a nagyobb bizalom miatt döntöttek magánszolgáltatók mellett. A jövőben azonban ennél is többen, a kutatásban résztvevők 29%-a venne igénybe magánellátásban műtéti beavatkozást. A műtéti ellátás finanszírozása azonban közel minden második páciens (44%) számára anyagilag megterhelő volt.

Miközben a kutatás szerint a magánegészségügyi ellátás a magyarok többsége számára jelentős anyagi terhet jelent, a kezeléseket a döntő többség még mindig saját zsebből fizeti. Biztató azonban, hogy 54% jelezte, tisztában van vele, hogy az előre fizetett egészségbiztosítás alkalmas a tervezett vagy épp váratlan egészségügyi kiadások fedezésére. A megkérdezettek 12%-a már el is gondolkozott azon, hogy kötne egészségbiztosítást, vagy ilyen kiegészítőt tenne már meglévő biztosításába. Közülük 6% ráadásul új belépő lenne, akinek egyelőre se egészségpénztári tagsága, se külön egészségbiztosítása nincs. A család összes tagjára köthető egészségbiztosítás a potenciális ügyfelek (akik elgondolkoztak már kötésen) 58%-át érdekelné, 15%-ot nagymértékben. Nem meglepő módon ez a kötési hajlandóság a gyerekesek körében magasabb.

Ne hagyd ki!