Szentpétervár látképe

Szentpétervár

Fotó: Shutterstock

Ezek a nyugati cégek születtek újjá oroszként

Számtalan nyugati cég elhintette, hogy végleg kivonul az orosz piacról, mert nemkívánatos számára az Ukrajnát lerohanó országban való jelenlét. Néhány cég már teljesen meg is szabadult helyi érdekeltségeitől. Ezeket általában oroszok vették meg, majd átnevezték őket.


A két legutóbbi példa erre a Starbucks és McDonald's, de korábban a Renault is hasonlóképpen cselekedett. Vannak azonban még rajtuk kívül a köztudatban kevésbé jelen lévő, de fontos cégek is. Néhányuk esetében már ismert az új név, másokéban még nem.

Számvitel és tanácsadás

A világ négy nagy számviteli és tanácsadó cége már megszakította a kapcsolatot Moszkvával, három kihűlt helyén pedig az új brand is megszületett – derül ki a Reuters összeállításából.

  • A PricewaterhouseCoopers LLP közlése szerint orosz ágának utódja a Technologies of Trust lett.
  • A Deloitte korábbi orosz részlege már a Business Solutions and Technologies nevet viseli.
  • Az EY pedig Audit Technologies and Solutions Centre név alatt fut.
  • A KPMG még márciusban jelentette be, hogy 4500 orosz és fehérorosz alkalmazottja elhagyja a KPMG hálózatot.

Jogi cégek, biztosítók

  • A Zurich Insurance múlt pénteken közölte, hogy helyi csapata néhány tagjának adja el orosz érdekeltségét, akik új név alatt működtetik tovább a céget.
  • A Bryan Cave Leighton Paisner már április elején megkezdte működését orosz irányítás alatt, ALUMNI néven.

Ingatlanbiznisz

  • A CBRE ingatlanügynökség korábbi orosz menedzserei veszik át a cég orosz ágát, és CORE:XP név alatt futnak majd.

Autógyártás

A Renault eladja az Avtovaz orosz autógyártóban meglévő részvényeit egy orosz tudományos intézetnek – a hírek szerint egy dollárért. A francia cég ugyanakkor hatéves visszavásárlási opciót köt ki a szerződésben, vagyis nyitva hagyja az ajtót a visszatérésre.

A Renault moszkvai gyárából a francia márka helyett Moszkvicsok fognak kigördülni, amelyek gyártását két évtizede leállították.

Ruhaipar

A lengyel LPP a múlt héten jelentette be, hogy orosz cégét egy kínai konzorciumnak adja el.

A TASZSZ orosz hírügynökség korábban azt írta, hogy a régi logókat már elkezdték kicserélni: az egyik üzleten a Sinsay márkanév helyett új brandnévként Sin ( érdemes megnézni, hogy ez az angol szó magyarul mit jelent) szerepel.

Ne hagyd ki!