McDonalds felirat cirill betűkkel egy moszkvai üzleten
Fotó: Shutterstock

Harminc év után megszűnik a Meki Oroszországban

A McDonald’s bejelentette, hogy harminc évnyi működés után végleg elhagyja Oroszországot, és eladja ottani éttermeit. A döntést az Ukrajna ellen indított háború nyomán kialakult „humanitárius krízissel” és „kiszámíthatatlan működési környezettel” indokolták.

Amikor a McDonald’s első üzlete 1990-ben megnyílt Moszkvában, önmagán bőven túlmutató jelentősége volt: egy amerikai kulturális ikon jelent meg a hanyatló Szovjetunió központjában.

Egy korszak vége

Márciusban a Meki mintegy 850 üzletét zárta be az országban, amit akkor még átmeneti intézkedésnek neveztek.

A társaság most bejelentette, hogy összes ottani éttermét eladja egy helyi vevőnek, és meg kívánja kezdeni a helyszínek „mekitlenítését”.

Az új tulajdonos ugyanis nem használhatja majd a McDonald’s nevét, brandjét és menüjét.

Ugyanakkor a cég közlése szerint továbbra is megtartja védjegyeit Oroszországban.

A McDonald’s azzal indokolta a lépést, hogy Oroszországban üzlettulajdonosnak lenni „tovább nem tartható”, és nincs összhangban a cég értékrendjével.

Rettentő nehéz

A cég az egyik legfontosabb intézkedésének nevezte, hogy az oroszországi Mekik mintegy 62 ezer dolgozóját továbbra is fizetik, egészen addig, míg az eladási folyamat le nem zárul, illetve amíg „a jövőbeni munkájuk biztosítva nem lesz az új tulajdonos által”.

A McDonald's elnöke, Chris Kempczinski azt mondta, hogy a bejelentés „rettentő nehéz” volt, de a cég ragaszkodni kíván az értékrendjéhez.

Ez pedig azt jelenti, hogy a McDonald’s betűi nem csilloghatnak ott többé

- tette hozzá.

Az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz háború után a gyorsétteremlácot számtalan támadás érte, mert lassúnak találták, ahogy döntött ottani üzletei sorsáról. Akkor sokan bojkottra szólítottak fel a céggel szemben.

Azóta többszáz nemzetközi cég hagyta el vagy függesztette fel az üzletmenetét Oroszországban, erről itt és itt is írtunk.

Arról pedig, hogy Moszkva busás támogatást ad annak, aki gyorséttermet nyit az orosz fővárosban, errefelé lehet olvasni.


Ne hagyd ki!