Mutatjuk azt is, milyen minimálbérek vannak az uniós országokban
Fotó: Shutterstock

Itt tart a magyar minimálbér az EU-ban

Az Európai Unió országaiban a minimálbér 477 euró (185 ezer forint) és 2571 euró (997 ezer forint) közé esett idén januárban (igaz, nem minden országban van államilag megszabott minimálbér). A két véglet Bulgária és Luxemburg. Mutatjuk azt is, hol tart Magyarország.


Így állnak a minimálbérek az uniós országokban

Az Európai Unió 27 tagállama közül 22-ben volt megszabva nemzeti minimálbér idén január elsején (a kivételek: Ausztria, Dánia, Finnország, Olaszország és Svédország). A minimális bérszintek alapján az országok három csoportba sorolhatók:

  1. Havi 1500 euró felett volt a minimálbér Luxemburgban (2571 euró), Írországban, Hollandiában, Németországban, Belgiumban és Franciaországban (1767 euró).
  2. Havi 1000 eurónál több volt a minimálbér, de nem érte el az 1500 eurót Spanyolországban (1323 euró) és Szlovéniában (1254 euró).
  3. Havi 1000 euró vagy annál kisebb volt a minimálbér Cipruson (1000 euró), Lengyelországban, Portugáliában, Máltán, Litvániában, Görögországban, Horvátországban, Észtországban, Csehországban, Szlovákiában, Lettországban, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában (477 euró).

A HRPortál megjegyzi, a nem euróövezethez tartozó országoknál az euró és a helyi valuta 2024. január 1-jén érvényes árfolyama alapján számították ki az értékeket. Továbbá az Eurostat minimálbér-statisztikái a nemzeti minimálbérekre vonatkoznak. Azokat általában a bruttó, azaz a munkavállaló által fizetendő járulékok levonása előtti havi bérhányadként adják meg. Azonban ezek a levonások országonként eltérnek.

Jelentősen emelkedett a hazai minimálbér

Egyébként több uniós országban csökkentek a reálbérek tavaly, ami elsősorban a különösen magas inflációval magyarázható. Azonban a Eurofound gyűjtéséből kiderül, idén a reálbérük emelkedésére számíthatnak a minimálbérből élők az Európai Unióban.

Az adatok alapján a 22 említett tagállamban, nominális értelemben Magyarországon volt a negyedik legmagasabb a minimálbér-emelés idén. Emellett a szakemberek úgy kalkulálnak, reálértelemben is a legmagasabbak között lesz a növekedés 2024-ben itthon. Például a Magyar Nemzeti Bank 2,8-3,7 százalékos reálbér-növekedéssel számol erre az évre.

Magyarországon a minimálbér bruttó 266.800 forint jelenleg, a garantált bérminimum pedig 326.000 forint. Egyévnyi csökkenés után éves alapon szeptemberben nőttek ismét a bérek reálértelemben az országban.

Igaz, 2023 második negyedévében csak három uniós tagállamban volt nagyobb a reálbércsökkenés, mint Magyarországon az Európai Bizottság munkaerőpiaci jelentése szerint.

Az előrejelzések átlaga alapján pedig nagyjából 11 százalékkal emelkedhetnek a bruttó keresetek ebben az évben. Igaz, ez alacsonyabb mint a minimálbér 15 százalékos idei megugrása.

Ne hagyd ki!