Próbálják több lábra helyezni a régió kőolajellátását
Fotó: Shutterstock

Messzire ment olajért a Mol, most hazahozza

Történelmi pillanat: olajszállítmány érkezik Azerbajdzsánból az ACG mezőről, amelynek a Mol az egyik tulajdonosa. Az Azeri Light kőolajat a cég pozsonyi finomítója fogja feldolgozni.


Mol érdekeltség Azerbajdzsánban

Messziről hozza a saját olaját a Mol. A kőolaj az azerbajdzsáni Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmezőről származik, melynek a harmadik legnagyobb tulajdonosa (9,57 százalékos részesedéssel) a magyar olaj- és gázipari cég. A Baku melletti Sangachal olajterminálból a szintén a Mol-csoport résztulajdonában lévő BTC-olajvezetékben szállítják a kőolajat a törökországi Ceyhan kikötőjébe. Onnan 90 ezer tonna energiahordozó Seavelvet tartályhajón érkezik a horvátországi Omisaljba, ahonnan az Adria kőolajvezetékben jut el a szintén a vállalat birtokában lévő, szlovákiai Slovnaft Finomítóba.

Az Azeri Light kőolajszállítmány érkezése rendkívül fontos esemény számunkra, amely képes megmutatni, hogy milyen rugalmasságot értünk el a kőolaj beszerzésében. Emellett lehetőséget teremt arra is, hogy lefedjük a teljes értékláncunkat, a kitermeléstől az értékesítésig, ami mindig komoly teljesítmény. A Mol-csoport tudatosan szerepet vállal a régió ellátásbiztonságában, ezért különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a saját kőolajunkkal is hozzájárulhatunk Kelet-Közép-Európa ellátásához

- közölte Szabó Gábriel, a Mol-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

A cég közleménye hozzáteszi, az azerbajdzsáni olaj különösen fontos az orosz eredetű kőolajtermékek exportjára kivetett eu-s szankciók életbe lépése miatt is. Az Azeri Light feldolgozása áprilisban kezdődik Szlovákiában.

Nemzetközi érdekeltségek 

Az ACG projekt a Mol-csoport teljes termelésének 15 százalékát, valamint az összes tartalékuk 25 százalékát fedi le. A BTC-vezeték fontos szerepet játszhat a pozsonyi mellett a százhalombattai finomító ellátásában is. Továbbá a Mol folytatja az orosz kőolajtermékek importját a Barátság kőolajvezetéken is.

Egyébként a Mol-csoport több mint 30 országban aktív és nagyjából 25 ezer dolgozója van. Három finomítóval és két petrolkémiai üzemmel rendelkeznek Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint mintegy 2500 benzinkútból álló hálózattal Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. Kitermelést 8 államban folytatnak, valamint 10 országban rendelkeznek kutatási eszközökkel. Azonban törekszenek rá, hogy 2050-re nettó szén-dioxid-semlegessé váljanak.

Olaj Vecsés alatt

A Mol novemberben jelentette be, jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, de a később tervezett 700-1000 hordó mintegy 10 százalékkal növeli majd a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút a cég harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lesz. Egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. Az olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója akkor arról tájékoztatott: minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen az ország energiafüggősége. A jelenleg termelt készletek idővel kimerülnek, de próbálják a termelést szinten tartani. A Mol az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött erre. Ha ezt nem tenné, évi 15-20 százalékkal csökkenne a termelésük.

The Conversation

Ne hagyd ki!