Úgy tűnik, van, aki a Metánál megfontoltabban fejleszti a metaverzumát
Fotó: Shutterstock

A Meta riválisa is metaverzumot épít, és jól halad vele

A Mozilla felvásárolta az Active Replica startupot, amelynek csapata később a Hubs nevű csevegőplatform fejlesztését is támogatni fogja. A webböngészős cég velük gyorsítaná fel a saját metaverzumának a fejlesztését. Mindeközben Mark Zuckerbergék most fogják vissza a Meta saját projektjét, ami eddig elképesztő összegeket égetett el.


Metaverzumot fejleszt a Mozilla

A Mozilla a napokban jelentette be, hogy felvásárolta a produktivitást segítő eszközöket fejlesztő Pulse csapatát. Emellett közölte, hogy lezárult az Active Replica startup akvizíciója is, így felgyorsulhat a „web-alapú metaverzum” projektjük.

Az Active Replica a Mozilla eddigi munkáját fogja megkönnyíteni, főleg a nyílt forráskódú, csevegésre szánt Hubs nevű virtuálisvalóság-szolgáltatás fejlesztését támogatják meg a frissen igazolt szakemberek

- írja a Mozilla vezető alelnökére, Imo Udomra hivatkozva a hwsw.com.

A felvásárlás pénzügyi részletei nem nyilvánosak, viszont a 2020-ban alapított startup korábban nem jelentett be külső finanszírozást. Az Active Replica virtuális rendezvénycsomagokat árusít, amihez technikai támogatást nyújt. A jövőben egy személyreszabott előfizetéses szintet indíthat el a Mozilla Hubs platformján.

A Mozilla 2018-ban indította a Hubsot, ami fejlesztői eszközöket és infrastruktúrát biztosít ahhoz, hogy a felhasználók a böngészőn keresztül különféle szobákban kollaborálhassanak együtt VR-környezetben, az összes headsetet támogatva, így adva lehetőséget az avatáralapú kommunikációra.

Válságban a Meta és a metaverzuma

Amíg a Mozilla Hubs projektje él és virul, addig a Mark Zuckerberg nevével fémjelzett Meta hasonló fejlesztése felett viharfelhők gyülekeznek. Nagyjából 15 milliárd dollárt égetett el a cég Reality Labs divíziója a virtuális valósággal és a metaverzummal kapcsolatos terveire 2021 eleje óta. Profit gyakorlatilag nincs, és az sem világos, hogy pontosan mire megy el a pénz.

A befektetőknek közép- és hosszútávon is kockázatot jelent a projekt, és az eredményei is megkérdőjelezhetők. Az sem nyugtatta meg őket, hogy Zuckerbergék a napokban jelentettek be egy méregdrága headsetet a Quest Pro-t, illetve újítás, hogy a metaverzum avatárjainak már vannak lábaik, ami innováció szempontjából nem túl kielégítő.

A Meta olyan közösségi platformokat és appokat működtető cégek anyavállalata, mint a Facebook, az Instagram, vagy a WhatsApp. Mark Zuckerberget a napokban árulta el, hogy miből számít jelentősebb bevételnövekedésre a jövőben.

Elmondta, hogy a metaverzum fejlesztése helyett a WhatsApp és a Messenger üzleti ágaira helyezik a hangsúlyt, azok lehetnek a fő bevételi forrásaik. Az előbbi a világ legnagyobb üzenetküldő alkalmazása több mint kétmilliárd felhasználóval, valamint néhány országban az utóbbi is nagyon népszerű, azonban a két app bevételei egyelőre eltörpülnek a Facebookéhoz vagy az Instagraméhoz képest.

Sokat beszélünk a nagyon hosszú távú lehetőségekről, például a metaverzumról, de a valóság az, hogy az üzleti üzenetküldés valószínűleg üzletünk következő fő pillére lesz, miközben azon dolgozunk, hogy a WhatsApp és a Messenger még több bevételt szerezzenek

- mondta Zuckerberg.

Ne hagyd ki!