Eddig egy pénznyelő a metaverzum
Fotó: Shutterstock

Profitot vagy óriási veszteséget hoznak Zuckerberg tervei?

Mark Zuckerberg a virtuális valósággal és a metaverzummal kapcsolatos tervei tavaly év eleje óta 15 milliárd dollárba kerültek, azonban nem világos, hogy pontosan mire ment el a pénz. A befektetőknek sem tetszik, hogy a Reality Labs pénzügyi helyzete nem igazán transzparens, és szinte csak viszi a pénzt.


Eddig egy pénznyelő a metaverzum

15 milliárd dollárt égetett el a Meta cégcsoport Reality Labs divíziója a virtuális valósággal és a metaverzummal kapcsolatos terveire 2021 eleje óta. Profit gyakorlatilag nincs, és az sem világos, hogy pontosan mire megy el a pénz. A befektetőknek közép- és hosszútávon is kockázatot jelent a projekt, és az eredményei is megkérdőjelezhetők – írja a hwsw.

Dan Ives, a Wedbush Securities technológiai elemzője szerint a metaverzumra költött összeg aggasztóan sok. Az sem megnyugtató, hogy Zuckerbergék a napokban jelentettek be egy méregdrága headsetet a Quest Pro-t, illetve nagy újítás, hogy a metaverzum avatárjai lábakat kaptak a közelmúltban, ami innováció szempontjából nem túl kielégítő.

Mark Zgutowicz, a Benchmark elemzője arra tippel, hogy a Reality Labs veszteségének 60 százalékát a kutatási és fejlesztési költség jelenti, ami a digitális világ felépítéséhez szükséges. Addig nem is lehet metaverzumról beszélni, amíg a felhasználók jelentős része nem rendelkezik a részvételhez szükséges felszereléssel, például headsettel.

Az optimisták közé tartozik Ivan Feinseth, a Tigress Financial Partners technológiai elemzője. Az ő véleménye az, hogy hosszútávon fog megtérülni Zuckerberg víziója. Példaként az Instagramot említi, aminek a felvásárlásakor többen nem értették, miért érte meg a Facebooknak, viszont később meghatározó közösségi platform lett.

Története legmélyebb válságát éli a Meta

A Meta helyzete közel sem fényes. A cég létszámleépítésbe kezdett a közelmúltban, hogy teljesíteni tudja a következő hónapokra kitűzött 10 százalékos költségcsökkentési tervét. Mindez teljes fordulat a korábbi toborzási akcióik fényében.

Az idei év második negyedévének a végén több mint 83 ezer alkalmazottjuk volt, ami 32 százalékos létszámgyarapodást jelent egyetlen év alatt. Ráadásul a legtöbb új munkavállaló a Reality Labshoz került, ahol a legtöbb folyamatban lévő projektet kaszálták el az idén, és a legnagyobb veszteséget termeli.

Májusban és júliusban a cégvezetés csupán a toborzás visszafogásáról beszélt. Mark Zuckerberg azt írta a dolgozóknak a nyáron, hogy a társaság csak a felvenni kívánt mérnökök számát vágja vissza nagyjából 30-40 százalékkal, ezért 10 ezer helyett 6-7 ezer szakembert keresnek az idén.

Azonban később arról nyilatkozott, hogy a Metának minden eddiginél súlyosabb helyzetben kell helytállnia, ami leginkább a kedvezőtlen gazdasági környezetnek köszönhető. Emellett rendkívül érzékenyen érintette a céget az Apple adatvédelmi intézkedése is, az iOS operációs rendszerbe épített követőkód-tiltás.

Továbbá a vállalatnak a nyakára nőttek a versenytársak is, például a TikTok. Mindemellett a Z-generáció tagjai nagyon aktív internethasználók, azonban a Facebookkal egyre kevesebben foglalkoznak, így meredeken esik a platform népszerűsége.


Ne hagyd ki!