Napelemes vállalkozások százai kerülhetnek nehéz helyzetbe
Fotó: Shutterstock

Sötét hetek, komoly leépítések jönnek a napelemes szektorban

Napelemekkel foglalkozó vállalkozások százai kerülhetnek bajba, és alkalmazottaik ezrei veszíthetik el a munkájukat a Napelemszövetség szerint. Ennek oka, hogy egy darabig biztosan nem indul újra a lakossági napelemes pályázat, valamint megszűnik az energia-betáplálás lehetősége. Azonban van mód a zöldenergia otthoni tárolására is.


Csúszik a napelemes pályázat és a zöldáramot sem lehet visszatáplálni

A korábbi bejelentéssel ellentétben nem indul el a lakossági napelemes pályázatok második üteme novemberben. Csak akkor kerül ismét terítékre a tender folytatása, ha megszületik a megállapodás az uniós támogatások felhasználásáról. Emellett az energia betáplálását is blokkolja a kormány az újonnan telepített napelemeknél, addig, amíg nem valósul meg az ehhez szükséges országos hálózat- és rendszerfejlesztés.

A Napelemszövetség szerint emiatt több száz vállalkozás kerülhet bajba a napelemes szektorban, és több ezer munkavállaló veszítheti el az állását. Emellett a szövetség tagvállalatai eddig nem igazán érzékeltek hálózati problémákat.

Az egyik tagvállalatunk statisztikai adata: 10 ezer háztartási méretű napelemes erőművet épített az elmúlt egy évben, és ebből 2,4 százalék volt az elutasításai arány hálózati problémák miatt. (…) Most néhány hónapig rengeteg munkánk lesz. Az utolsó néhány ezer napelemes rendszert minden tagvállalatunk telepíteni fogja, de onnantól kezdve vége. Vagy profilt váltanak, vagy munkát keresnek, valami mást kell csinálni

- nyilatkozta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az RTL-nek.

Magyar fejlesztés oldhatja meg a hosszú távú energiatárolást

A bejelentés óta az egész ország kezdi felismerni, hogy egy napelemfarmnál a legnagyobb probléma az energiatárolás. Egy erőmű fel tud arra készülni, hogy este, amikor nem süt a nap megszűnik az energiaellátás, de ha napközben jön egy nagy felhő, ami 70 százalékban kitakarja a napot, azt a rendszer jelenleg nagy költségek árán tudja csak kezelni. A hálózati anomáliák, és az áramszünetek kezelése egyre fontosabb, és többször szóba kerül az ellátás biztonsága is. Egyórányi áramkimaradás a bankszektorban óriási katasztrófát tud okozni

- nyilatkozta Náhol Krisztián energetikai szakember

A szakértő hozzátette, hogy a jelenlegi rendszerek egy-két napig tudják áthidalni az áramkimaradást. A bankszektornál legfeljebb 72 órát bírnak az akkumulátorok, viszont a szervertermeknél csupán három-négy órát.

Azonban létezik egy magyar fejlesztés, az NN Power Cube, ami egy konténerbe telepített szünetmentes rendszer. Képes ötvözni a hálózati, a lakossági napelemekkel termelt, valamint más, alternatív energiaforrásokkal előállított áramot. Elsősorban zöldenergiát használ, így csak akkor vesz fel hálózati energiát, amikor a napelemek nem termelnek elegendő mennyiséget a szünetmentes működéshez.

Egy Keszthely méretű város alapvető szolgáltatásaihoz (közigazgatás, egészségügy, közlekedés, üzemanyag ellátás stb.) egy több napos áramszünet esetén - például energiakrízis miatti lekapcsolás - körülbelül 30 darab Cube tudna elegendő áramot termelni és tárolni

- tette hozzá Náhol Krisztián.

A rendszer a megfelelő napelemmel nagyjából nyolc hónapig tudná tehermentesíteni egy 50 - 600 négyzetméter alapterületű családi ház hálózatát. Azonban a készülék áráról nem tett említést a szakember.

Ne hagyd ki!