Azonban az ilyen rendszerek meglehetősen drágák lehetnek
Fotó: Shutterstock

Van megoldás a napelemekkel termelt áram otthoni tárolására

Magyarország elektromos hálózata nem bírja el a megemelkedett fogyasztói igényeket és a napelemekkel termelt energia visszatáplálását. Erre a problémára jelenthet megoldást a közelmúlt egyik magyar fejlesztése, mellyel otthon is tárolható a zöldenergia.


Csúszik a napelemes pályázat és a zöldáramot sem lehet visszatáplálni

A korábbi bejelentéssel ellentétben nem indul el a lakossági napelemes pályázatok második üteme novemberben. Csak akkor kerül ismét terítékre a tender folytatása, ha megszületik a megállapodás az uniós támogatások felhasználásáról. Emellett az energia betáplálását is blokkolja a kormány az újonnan telepített napelemeknél, addig, amíg nem valósul meg az ehhez szükséges országos hálózat- és rendszerfejlesztés.

A bejelentés óta az egész ország kezdi felismerni, hogy egy napelemfarmnál a legnagyobb probléma az energiatárolás. Egy erőmű fel tud arra készülni, hogy este, amikor nem süt a nap megszűnik az energiaellátás, de ha napközben jön egy nagy felhő, ami 70 százalékban kitakarja a napot, azt a rendszer jelenleg nagy költségek árán tudja csak kezelni. A hálózati anomáliák, és az áramszünetek kezelése egyre fontosabb, és többször szóba kerül az ellátás biztonsága is. Egyórányi áramkimaradás a bankszektorban óriási katasztrófát tud okozni

- nyilatkozta Náhol Krisztián energetikai szakember az mfornak.

Magyar fejlesztés oldhatja meg a hosszú távú energiatárolást

A szakértő hozzátette, hogy a jelenlegi rendszerek egy-két napig tudják áthidalni az áramkimaradást. A bankszektornál legfeljebb 72 órát bírnak az akkumulátorok, viszont a szervertermeknél csupán három-négy órát.

Azonban létezik egy magyar fejlesztés, az NN Power Cube, ami egy konténerbe telepített szünetmentes rendszer. Képes ötvözni a hálózati, a lakossági napelemekkel termelt, valamint más, alternatív energiaforrásokkal előállított áramot. Elsősorban zöldenergiát használ, így csak akkor vesz fel hálózati energiát, amikor a napelemek nem termelnek elegendő mennyiséget a szünetmentes működéshez.

Egy Keszthely méretű város alapvető szolgáltatásaihoz (közigazgatás, egészségügy, közlekedés, üzemanyag ellátás stb.) egy több napos áramszünet esetén - például energiakrízis miatti lekapcsolás - körülbelül 30 darab Cube tudna elegendő áramot termelni és tárolni

- tette hozzá Náhol Krisztián.

A rendszer a megfelelő napelemmel nagyjából nyolc hónapig tudná tehermentesíteni egy 50 - 600 négyzetméter alapterületű családi ház hálózatát. Azonban a készülék áráról nem tett említést a szakember.

Ne hagyd ki!