Hazánkban nincs baj, több európai országban azonban hiány lépett fel napraforgóolajból
Fotó: Shutterstock

Veszélyben a vasárnapi rántott hús? Most még nem

Az orosz-ukrán háború napraforgóolaj-hiányt, valamint az étolajok drágulását eredményezte több európai országban. A szakértő szerint idővel itthon is megvalósulhat az a forgatókönyv, mely szerint készlethiány alakul ki, azonban vannak más lehetőségek a termék kiváltására.


Akár olajhiány is felléphet

Nagy mennyiségben használ napraforgó-sütőolajat a hazai lakosság és az élelmiszeripar is. Európa több országában azonban készlethiány lépett fel a termékből, amiért leginkább az orosz-ukrán háború a felelős..

Ukrajna és Oroszország a világ két legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, összesen a világpiac 80 százalékát fedik le. Az ukrajnai termékekre a keleti szomszédunknál zajló harcok miatt nem lehet számítani, az eurázsiai ország ellen pedig nyugati kereskedelmi szankciók vannak érvényben. A szakértők szerint emiatt a termék akár 12-18 hónapos hiányával is számolnia kell a világpiacnak.

Tarthat Magyarország a napraforgóolaj-hiányától?

A kieső szállítások miatt elképzelhető itthon is, csakúgy, mint az egész EU területén, vagy akár más országokban, hogy átmenetileg csökkennek az elérhető készletek, hiány alakulhat ki. Itt még azonban nem tartunk. Jelen pillanatban azt látjuk, hogy az árak emelkednek, a meglévő készletekért a nagyobb kereslet miatt magasabb árat lehet kérni - nyilatkozta Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója az Agrárszektor.hu-nak.

Az élelmiszergyártók azonban készülnek egy esetleges hiányra, ezért többen is elkezdték felmérni annak a lehetőségét, hogy mivel tudnák kiváltani a napraforgóolaj használatát. A lehetőségek között vannak más növényi olajok, például a repce- vagy a pálmaolaj. A megfelelő helyettesítő kiválasztásakor azonban számos tényezőt figyelembe kell venni.

Egyik ilyen a technológiai lehetőségek kérdése, hiszen például az alternatíva zsírprofiljának, fizikai tulajdonságainak, ízének, állagának is hasonlónak kell lennie az eddig használt napraforgóolajéhoz. Emellett a csere az élelmiszer receptjén is változtatásokat követelhet azért, hogy annak paramétereiben jelentős különbség ne következzen be. Továbbá olyan olajterméket kell választani, amelyek hosszú távon, megfelelő áron, elegendő mennyiségben elérhetőek a hazai élelmiszeripari cégek számára.

Egyelőre nincs baj

A lényeg az, hogy jelenleg rendelkezésre áll elegendő mennyiségű napraforgóolaj az országban, illetve az élelmiszergyártók is el tudják készíteni a termékeiket. Az árstop azonban ezt az árucikket is érinti. Ha megszűnik az ársapka, akár ezer forint fölé is mehet egy liter olaj költsége, ami megterhelő lehet a felhasználóinak és más megoldások felé fordíthatja őket.

A napraforgóolaj drasztikus áremelkedése több folyamatot is elindíthat. Egyfelől a vásárlók mérsékelhetik fogyasztásukat, csökkenhet a kereslet. Otthoni környezetben át tudunk térni más ételekre, más receptekre, sütési technikákra, amik nem igényelnek akkora étolaj mennyiséget, például kevesebb olajban kisütött étel is kerülhet az asztalokra az áremelkedés hatására. Ez egy lehetőség - vélekedett Vörös Attila.

A szakember hozzátette azt is, hogy az olívaolaj, repceolaj, szőlőmagolaj is megoldás lehet, azonban az állati eredetű zsiradékok is előtérbe kerülhetnek.

Ne hagyd ki!