Sőt, egyebek mellett pékáruk és müzliszeletek ízvilágát is érintheti a konfliktus
Fotó: Shutterstock

A chipsek ízét is megváltoztathatja az ukrajnai háború

Több termékből hiány léphet fel az ukrajnai háború miatt, hiszen a szembenálló felek jelentős mezőgazdasági termelők. Az áruhiány a chipsipart sem kíméli. A brit gyártók már most új alapanyagot keresnek népszerű termékeikhez.


Kevés a napraforgóolaj

Kifogyóban van az Egyesült Királyság a napraforgóolajból, hiszen csupán néhány hétre elegendőek a készletei. Nem számíthatnak egy darabig utánpótlásra az orosz-ukrán háború miatt, ezért már a chipsgyártók is új alapanyagok után néztek a termékeikhez – írja a news.sky.com.

Ukrajna és Oroszország a világ két legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, összesen a világpiac 80 százalékát fedik le. Az ukrajnai termékekre a keleti szomszédunknál zajló harcok miatt nem lehet számítani, az eurázsiai ország ellen pedig nyugati kereskedelmi szankciók vannak érvényben a konfliktus miatt.

Kim Matthews a szigetország legnagyobb napraforgóolaj-forgalmazó cégének a vezetője. A szakember véleménye szerint több mint egy évig tartó hiányra lehet készülni a britek legnépszerűbb olajfajtájából.

"Ahhoz, hogy októberben és novemberben betakaríthassák az ukrán gazdák a napraforgót, a napokban kellene elvetniük a magokat. Ez nem valószínű, hogy megtörténik, ezért akár 12-18 hónapig is elhúzódhat a napraforgóolaj-hiány"

- mondta a szakértő.

Változik a recept

A chipsek és müzliszeletek gyártóinak új termék után kell nézniük a napraforgóolaj pótlására. A finomított repceolaj lehet a megoldás, azonban ennek a használatához módosítaniuk kell a receptjeiket, valamint a termékek íze is más lesz.

A repceolaj használatát viszont nem feltétlenül kell feltűntetni az érintett termékeken, hiszen nagyon alacsony az esélye annak, hogy a fogyasztása allergiás reakciót váltson ki.

A cikk továbbá megemlíti azt is, hogy a napraforgóolaj egyebek között a keksz, egyes pékáruk (például a kenyér), vagy a majonéz készítésénél is használatos, ezért ezen termékeket is érintheti a változás.

Hatalmas termelők

Néhány napja mi is írtunk arról, hogy a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelői Oroszország és Ukrajna. Keleti szomszédunknál a háború miatt a megszokott 6,66 millió hektár helyett idén várhatóan csak 4,81 millió hektáron tudnak napraforgót termeszteni.

A közelmúltban egyébként óriásit emelkedett a napraforgótermékek ára (részben a legnagyobb termelő Ukrajnánál jelentkező problémák miatt), ezért megugrott a kereslet az olcsóbb orosz napraforgó iránt a világpiacon. India például a szokásosnál jóval nagyobb, mintegy 45 ezer tonna napraforgóolaj vásárlására szerződött az oroszokkal. Oroszország azonban az őket érintő kereskedelmi szankciók miatt nem szállít napraforgóolajat (sem) nyugatra.

Ne hagyd ki!