Oroszország ezen döntése a magyar fogyasztókat is érintheti
Fotó: Shutterstock

A konyhában vágtak vissza az oroszok a nyugati szankciókért

A napraforgó és a belőle készülő termékek piacát érinti a válaszcsapás.


Újabb exportkorlátozásokat vezetett be Oroszország

Betiltotta Oroszország a napraforgómag kivitelét az országból augusztus 31-ig, továbbá április 15-től szintén augusztus végéig korlátozza a napraforgóolaj és napraforgóliszt kiszállítását is – írja az Agrárszektor.hu az orosz mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása nyomán.

A világ legnagyobb napraforgóolaj-termelői Oroszország és Ukrajna. Az utóbbinál probléma lépett fel a termeléssel, hiszen a háború miatt a megszokott 6,66 millió hektár helyett az idén várhatóan csak 4,81 millió hektáron tudnak napraforgót termeszteni.

A közelmúltban ráadásul óriásit emelkedett a napraforgótermékek ára (részben a legnagyobb termelő Ukrajnánál jelentkező problémák miatt), ezért megugrott a kereslet az olcsóbb orosz napraforgó iránt a világpiacon. India például a közelmúltban a szokásosnál jóval nagyobb, mintegy 45 ezer tonna napraforgóolaj vásárlására szerződött az oroszokkal az emelkedő költségek miatt.

Van, ahol enyhített Oroszország

Oroszország továbbá 231 ezer tonnával, illetve 466 ezer tonnával növelte a nitrogén- és a komplex műtrágyákra vonatkozó exportkvótáit is, ami a nemzetközi műtrágyaipar számára jelenthet némi könnyebbséget.

Az eurázsiai ország egyénként december 1-én döntött úgy, hogy exportkorlátozást vezet be a nitrogéntartalmú műtrágyákra és a nitrogéntartalmú komplex műtrágyákra. Indoklásuk szerint erre azért volt szükség, hogy megfékezzék az élelmiszerárak növekedését. Az idén május 31-ig érvényben lévő korlátozás felső határa a nitrogén-műtrágyák esetében 5,9 millió tonna, a komplex műtrágyák esetében pedig 5,35 millió tonna volt mindezidáig.

Oroszország azonban február 1-jén exporttilalmat vezetett be az ammónium-nitrát kivitelére is, amelynek időtartamát a napokban meghosszabbították május 1-ig.

Nehéz helyzetben a műtrágyaipar

Néhány napja írtunk róla, hogy a megugró földgázárak miatt több európai műtrágyagyártó jelentette be, hogy ideiglenesen leállítja, vagy csökkenti a termelését. T

Az orosz-ukrán konfliktus az egekbe repítette a földgáz árát, ami a nitrogénműtrágyák alapanyaga, valamint a termék gyártási költségének nagyjából a 80 százalékát teszi ki. Az elszálló költségek arra késztetik a termelőket, hogy csökkentsék az ammóniatermelésüket (az ammónia a nitrogén alapú műtrágyák egyik fontos összetevője), hiszen a gázárból eredő magas termelési áraik mellett nem biztos, hogy lenne kereslet a műtrágyájukra.

Ne hagyd ki!