Netflix logó egy tévén egy sötét szobában, hamarosan játszani is lehet rajta
Fotó: Unsplash

Eljött a pillanat: a Netflix a játékpiacon!

A Netflix felvásárolt egy játékstúdiót, és egyből öt mobilos játékot is beharangozott, amelyek az európai piac egyes területein már elérhetők.

Komoly kihívás

A Netflix napjaink egyik legnagyobb és legsikeresebb streamingszolgáltatója. A kaliforniai vállalat piaci hatalma ellenére folyamatosan a megújulásra törekszik, ugyanis a riválisai, például a Disney+, az HBO Go és az Amazon is ott lihegnek anyakában. A Netflix néhány hónapja jelentette be, hogy egy olyan ágazatban próbál szerencsét, ahol jóval könnyebb csúfosan elbukni, mint sikereket elérni. A videójáték-ipar kockázatos üzlet, ahol gyakran a nagynevű tehetségeket felmutató, sokéves tapasztalattal rendelkező stúdiók is elhasalnak. Elég csak az Atari, vagy az Interplay példáját megemlíteni, de ide sorolhatjuk a THQ-t, a Midway-t, az Acclaim-et, a 3DO-t, a BAM-ot, az Eidos-t és az Infogrames-t is.

A Google, az Amazon és a Facebook az elmúlt évtizedben több százmillió dollárt áldozott a játékipar meghódítására. Hiába a rengeteg forrás és technológiai tapasztalat, 10 év alatt egyik vállalat sem tudott meghatározó szereplővé válni a piacon. A szakértők szerint a hozzájuk hasonló behemótok egyszerűen nem értenek ehhez az iparághoz, a Netflix viszont most rácáfolhat erre az állításra.

Átjárás a platformok között

A Netlix előtt alapvetően két lehetőség állt: vagy saját játékokat fejleszt, vagy megvásárolja mások szellemi termékeit. Úgy néz ki, nem tudott dönteni, ezért inkább rálépett mindkét ösvényre. Néhány mobilos játékkal már meg is örvendeztette az előfizetőit. Ilyen például a Card Blast, a Teeter Up és a Shooting Hoops is, illetve a szolgáltató saját sorozatára épülő Stranger Things: 1984 és a Stranger Things 3: The Game. A vállalat ezeket a játékokat Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban már bevezette, de a tesztfázist követően a regionális elérhetőségük hamarosan bővülni fog.

A Netflix most tovább gyarapíthatja a portfólióját, ugyanis felvásárolta a Night School Studio játékstúdiót. A Night School már számos sikeres játékot fejlesztett (pl.: Oxenfree), amelyek egyebek között PlayStation-ön, Xbox-on, Nintendo Switch-en és PC-n is megtalálhatók. A felvásárlást azt is jelenti, hogy a Netflix immáron nemcsak a telefonok piacán, hanem az említett platformokon is elindíthatja videójáték-ipari szolgáltatásait. A rajongóknak természetesen egyből beindult a fantáziájuk, és már arra számítanak, hogy a Netflix rövid időn belül egy Oxenfree tematikájú sorozatot is bemutat.

Ahogy a sorozataink és filmjeink, úgy ezek a játékok is megtalálhatók lesznek a Netflix előfizetéseben, reklámok és játékon belüli vásárlások nélkül

-olvasható a Netflix közleményében.

A Netflix előfizetői szempontból jelenleg egyértelműen piacvezetői pozícióban van. Így néz ki most az élmezőny:

  1. Netflix, 209 millió előfizető
  2. Amazon Prime Video, 175 millió előfizető
  3. Tencent Video, 123 millió előfizető
  4. Disney+, 103,6 millió előfizető


Ne hagyd ki!