Könyvek egymás hátán.
Fotó: Unsplash

Más sem hiányzott a könyveseknek, kilőtt a cellulóz ára

Brutálisan nő a papír előállításához szükséges cellulóz ára, de globálisan akadozik a szállítás is. A könyveknél még nem kell áremelésre számítani, de a nyomdák a megnövekedett költségeket tovább fogják hárítani.


Kitolódhat az új könyvek megjelenése

Nem lesznek drágábbak a könyvek Magyarországon amiatt, hogy komoly alapanyaghiányban szenvednek a könyvterjesztők - tudta meg a Napi.hu a Lírától. Amellett, hogy több fontos alapanyag is drágult, a forgalmazók számára a kemény- és a puhafedeles könyvekhez szükséges lemezek és bizonyos belívpapírok hiánya okozhat problémákat. Előbbi például egy nagyon vastag papír, amelynek hiányában kitolódhatnak az új könyvek megjelenései.

Az emelkedő energiaköltségek mellett a globális méretűvé nőtt logisztikai akadályok is megrángatták a piacokat. A papírgyártókat és persze a -forgalmazókat is érintő egyik legsúlyosabb probléma, hogy a cellulóz ára elképesztő tempóban drágul.

Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le

– mondta a Napi.hu-nak Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója.

Azonnali fizetésre állt át több papírkereskedő

A jelenség nemcsak a nyomdaiparon, hanem az egész ágazaton végigsöpör. A környezettudatosság jegyében ugyanis nagyobb fókusz van a papíralapú csomagolóanyagokon. A zöldségeket, a gyümölcsöket, és számos egyéb élelmiszert is egyre több gyártó már részben vagy teljesen papírban értékesít.

Itt még nem is annyira látványos és drasztikus a kép, de ennek a folyamatnak az elején vagyunk

- tette hozzá Peller, aki elmondta azt is, több hazai papírkereskedő átállt az azonnali fizetésre. Egyre gyakoribb az is, hogy a megrendelésnél ki kell fizetni az ár egy részét, a másikat viszont a szállításkor azonnal.

A megnövekedett költségeket a nyomdák is tovább fogják hárítani a megrendelőkre, tehát rövid távon is növekedni fog a papíralapú nyomdai termékek ára

– tette hozzá a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója.

Pár hete írtunk számoltunk be arról, hogy egy másik iparágban, a ruházati szektorban is hasonló helyzet alakult ki az iparág egyik legfontosabb nyersanyagának, a gyapotnak a drasztikus mértékű drágulása miatt.

Ebben a cikkben pedg arról írtunk, hogy a megugró energiáarak mennyire dobják meg a termelő cégek rezsiköltségeit, és az miként csapódik majd le a a különböző termékek fogyasztói áraiban.


Ne hagyd ki!