Parragh is véleményt mondott az árstopokról
Fotó: Shutterstock

Parragh: ideje újragondolni az ársapkák fenntartását

Már látni a kedvezőbb előjeleket a gazdaságban, még ha ezt jelenleg nem is érzékeli közvetlenül minden cég – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László az árstopokról is nyilatkozott a lapnak.


Talán meglepő lesz, amit mondok, de az idei év várhatóan könnyebb lesz, mint az elmúlt esztendő, amely valóban nagy nehézségek elé állította az országot

– mondta a lapnak Parragh László.

A gazdaság fordulóponthoz érkezett. Már látni a kedvezőbb előjeleket, még ha ezt jelenleg nem is érzékeli közvetlenül minden cég. Ha például az infláció alakulását elemezzük, akkor megállapítható, hogy lassan elérjük a csúcspontot. Ez egy-két hónap múlva következhet be, amelyben nyilván a bázishatások is szerepet játszanak, de a tény attól még tény, fogalmazott a kamara elnöke.


Parragh László kitért az energiaárakra is, szerinte a kezdeti pánik után egyre inkább erősödik az alkalmazkodás.

A cégek döntő része olyan úton indult el, amely minden bizonnyal fenntarthatóvá teszi a működését. Ezzel azoknak, akik ezt az utat választották, kezelhetővé vált a kihívás, amely ősszel jelent meg és még hosszú ideig velünk lesz

Szintén kedvezőnek nevezte, hogy a forint árfolyamánál nagyon erőteljes stabilizálódás látható. Azt viszont nem lehet előre megmondani, hogy ez meddig lesz így. Ezzel együtt minden esély megvan arra, hogy tartós legyen.

A következő nagy feladatot, kihívást a kamatoldalon érzékelem. A gazdasági növekedésnek és fenntarthatóságnak a legnagyobb akadálya most a válságzónákra jellemző magas alapkamat, amely jelenleg tizenhárom százalék. Ennek negatív hatása leginkább beruházási oldalon mutatkozik meg, amely közvetlenül az építőiparra hat leginkább, ahogy ez már a visszaeső megrendelésszámon is látszik. Megítélésem szerint ez a kamatszint egyre kevésbé indokolt.

Az MKIK elnöke beszélt arról is, hogy lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését, ami gazdaságpolitikai feladat. Ehhez kezdenek összeállni a szükséges feltételek. Ilyen az infláció és a forint árfolyamának a kedvező alakulása, de ide sorolható a növekedés és a fogyasztás visszaesése is. Ez mind abba az irányba mutat, hogy újra kell gondolni az ársapkák fenntartását.


Ne hagyd ki!