Holografikus Charizard játékkártya a Pokémon franchise-ból
Soha senki nem fizetett még ennyi pénzt egy Charizard kártyáért.


Charizard, téged választalak!

Egy lelkes gyűjtő 420 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 143 millió forintot fizetett egy „különleges” Pokémon kártyáért. A szóban forgó "1999 Pokemon Base Set Shadowless 1st Edition Holo Charizard" kártya a franchise egyik legismertebb szörnyetegét, a tűzokádó, sárkányszerű Charizardot ábrázolja.

A gigantikus vételárat valójában egyetlen dolog indokolja: makulátlan állapotban van. A PSA minősítő cég a 10 Gem Mint kategóriába sorolta be, ami azt jelenti, olyan, mintha teljesen új lenne. A 420 ezer dolláros ajánlat azért is meglepő, mert jelenleg 121 hasonló állapotú holografikus Charizard kering a játékkártya piacon.

Az aukciót PWCC online kártyakereskedő piactéren bonyolították le, ahol úgy jellemezték, mint a „valaha készült legfelismerhetőbb Pokémon kártya”, amit a Pokémon kártyagyűjtemények „Szent Gráljaként” tartanak számon.

Hol a vége?

Az elmúlt években a gyűjtői Pokémon termékek iránti igény, illetve az őket körüllengő piaci spekuláció extrém méreteket öltött. A kártyákat, tazókat, figurákat övező őrület tovább fokozódott, amikor ismert influenszerek, például Logan Paul vagy Gary Haase is megjelentek a piacon.

Csak néhány példát említve:

A zsebszörnyek (Pokémon= pocket monster, azaz zsebszörny) népszerűsége az 1996-os indulás óta megállíthatatlanul növekszik. Egyes becslések szerint a sorozathoz köthető filmek, játékok és termékek piacának értéke 100 milliárd dollárra tehető.

Összehasonlításképp, a Star Wars és a Marvel franchise-ok sorban nagyjából 68,7 milliárd és 35,3 milliárd dollár bevételt termeltek eddig.

The Conversation

Ne hagyd ki!