Holografikus Charizard játékkártya a Pokémon franchise-ból

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Tízmilliókat fizettek egy játékkártyáért, amiben nincs semmi egyedi

Soha senki nem fizetett még ennyi pénzt egy Charizard kártyáért.


Charizard, téged választalak!

Egy lelkes gyűjtő 420 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 143 millió forintot fizetett egy „különleges” Pokémon kártyáért. A szóban forgó "1999 Pokemon Base Set Shadowless 1st Edition Holo Charizard" kártya a franchise egyik legismertebb szörnyetegét, a tűzokádó, sárkányszerű Charizardot ábrázolja.

A gigantikus vételárat valójában egyetlen dolog indokolja: makulátlan állapotban van. A PSA minősítő cég a 10 Gem Mint kategóriába sorolta be, ami azt jelenti, olyan, mintha teljesen új lenne. A 420 ezer dolláros ajánlat azért is meglepő, mert jelenleg 121 hasonló állapotú holografikus Charizard kering a játékkártya piacon.

Az aukciót PWCC online kártyakereskedő piactéren bonyolították le, ahol úgy jellemezték, mint a „valaha készült legfelismerhetőbb Pokémon kártya”, amit a Pokémon kártyagyűjtemények „Szent Gráljaként” tartanak számon.

Hol a vége?

Az elmúlt években a gyűjtői Pokémon termékek iránti igény, illetve az őket körüllengő piaci spekuláció extrém méreteket öltött. A kártyákat, tazókat, figurákat övező őrület tovább fokozódott, amikor ismert influenszerek, például Logan Paul vagy Gary Haase is megjelentek a piacon.

Csak néhány példát említve:

A zsebszörnyek (Pokémon= pocket monster, azaz zsebszörny) népszerűsége az 1996-os indulás óta megállíthatatlanul növekszik. Egyes becslések szerint a sorozathoz köthető filmek, játékok és termékek piacának értéke 100 milliárd dollárra tehető.

Összehasonlításképp, a Star Wars és a Marvel franchise-ok sorban nagyjából 68,7 milliárd és 35,3 milliárd dollár bevételt termeltek eddig.

Ne hagyd ki!