Egyes országokban a használt raklapok negyede származhat a háborúban álló országokból
Fotó: Shutterstock

Raklaphiány kialakulásától tartanak a gyártók, ami ezért nagy gond

Veszélybe került a fa raklapokhoz szükséges alapanyagok néhány ellátási lánca az ukrán-orosz háború miatt – figyelmeztet a FEFPEB szakmai szervezet.


Raklaphiánytól tart a szakmai szervezet

Néhány héten belül visszaeshet a fa raklapok gyártása az ukrajnai háború miatt, ami igen rossz gazdasági következményekkel járhat szerte Európában – figyelmeztet a FEFPEB, a fa raklapok és csomagolóanyagok gyártóit tömörítő európai szervezet (FEFPEB, Fédération Européenee des Fabricants de Palettes and Emballages en Bois) sajtóközleménye.

Ukrajna tavaly több mint 2,7 millió köbméter nyers puhafa fűrészárut exportált. Ennek jelentős részét az uniós piacokon, köztük Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Lengyelországban értékesítette. A fűrészárut elsősorban fa raklapok és csomagolóanyagok gyártásához használják fel az érintett országok. Emellett keleti szomszédunk maga is nagyjából 15 millió raklapot gyártott és adott el, javarészt az EU-ban.

A sajtóközlemény szerint az ukrán gazdaság lassulásának és a termelése leállásának komoly, közvetlen hatása lehet Magyarországra, Olaszországra és Németországra, hiszen ezen országokba érkezett az ukrán fa alapanyagok túlnyomó többsége.

Ukrajna mellett Oroszország is körülbelül 4,5 millió köbméter nyers fűrészárut exportált az EU-ba (Észtország, Németország és Finnország a legnagyobb importőrök), Fehéroroszország pedig nagyjából 3,1 millió köbméter fenyőt értékesített az uniós piacokon tavaly. A háború miatt azonban jelenleg jelentős kereskedelmi korlátozások érintik mind a kettő országot (amit egyébként támogat a FEFPEB és egyúttal szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát).

A szervezet szerint néhány uniós tagállam (a közlemény nem nevesíti őket – a szerk.) az általuk használt raklapok és csomagolóanyagok közel negyedét ebből a három országból szerzik be. Más lehetséges expotőrök, mint például a skandináv országok, Németország vagy a balti államok, a kieső mennyiségnek csak egy kis részét képesek fedezni.

Egyéb problémák is felmerülnek

A FEFPEB arról is említést tesz, hogy az energiaárak is elszálltak (külön kiemeli az üzemanyagot), ami emelni fogja a fa hőkezelésének és szárításának az árát, valamint a szállítás, illetve a termelés költségeit is, ami pedig a termékárak emelkedéséhez fog vezetni.

„Az Ukrajnában zajló szörnyű események hatást gyakorolnak a legkülönbözőbb iparágakra, zavarják a kereskedelmet, és gátolják számos alapanyag és áru elérhetőségét. A fa raklapok és csomagolóanyagok gyártásához és javításához szükséges készletek most kevésbé állnak rendelkezésre”

- mondta Fons Ceelaert, a FEFPEB főtitkára. A szakember arról is említést tett, hogy a FEFPEB kapcsolatban áll például az Európai Bizottság tagjaival, akikkel már megosztották gazdasági aggályaikat az ügy kapcsán. Ezen kívül folyamatosan nyomon kövezik a szektor eseményeit és tájékoztatják a piacot a legfrissebb fejleményekről.

The Conversation

Ne hagyd ki!