Igen olcsón találni 32 GB-os RAM-ot
Fotó: Shutterstock

Most lehet érdemes memóriát bővíteni

Tavaly nyáron igen kedvező áron hozzá lehetett jutni RAM-okhoz. Azonban idén kevésbé jutányos a hardverek árazása. Viszont előfordulnak akciók, amelyekben meglehetősen alacsony árszinten tuningolhatók a számítógépek.


Egész kedvező árú RAM-okat találni egy-egy akció keretében

2024-ben az 8 GB memória nem elegendő egy számítógépben. Különösen gaminghez nem az, de sok alkalmazásnak is nagyobb ettől az igénye. Sőt, sokszor 16 GB is kevés lehet, ezért manapság inkább 32 GB memória ajánlott.

A játékosoknak jellemzően választaniuk kell a DDR4-es és a DDR5-ös platformok között. Sokan, akik 32 GB-ra frissítenének, még DDR4-es alaplappal rendelkeznek. A RAM-ok árai 2023 nyarán rekord alacsonyak voltak, de ez az időszak mára véget ért. A minőségi 2×16 GB-os DDR4 RAM KIT-ek manapság nem elérhetők 31-32 ezer forint alatt, de várhatóan tovább fog nőni az áruk.

Azonban a Leet felhívja rá a figyelmet, hogy a napokban igen kedvező akciókra bukkanhatnak a webshopokban azok, akik memóriát bővítenének. Találni például durván 10 százalékos kedvezménnyel Kingston Fury 32 GB-os memóriát 28 ezer forintért. Ez az összeg közelít a tavaly nyári árszinthez. Ez a hardver 3200 MHz-es órajellel és CL16 időzítéssel rendelkezik, így jó teljesítményt nyújt az alap 2133 MHz-hez képest, valamint Intel és AMD platformokhoz is megfelelő választás lehet.

Folytatódott a hardverpiac gyengélkedése

Egyébként amíg a világjárvány alatt, elsősorban a chiphiány miatt, szenvedett a PC-piac, tavaly más jellegű nehézségekkel nézett szembe a globális szektor az IDC friss jelentése alapján. A legnagyobb problémát talán a csökkenő kereslet jelentette a világpiacon.

Például nagyjából 10 százalékkal kevesebb fogyott asztali gépekből és laptopokból éves alapon. Ráadásul ez a visszaesés a második legnagyobb ebben a szegmensben az elmúlt 15 évben.

Azonban volt egy hardver, ami kimagasló eladásokat pordukált. A gamer monitorok értékesítése 20 százalékkal növekedett tavaly, 2022-höz képest. A növekedés jelentős része a 165 Hz feletti, prémium kategóriás megjelenítők piacára összpontosult. Ezzel szemben a 144 és 165 Hz közötti monitorok piaca zsugorodott.

Az IDC idei előrejelzése szerint a prémium monitorokra továbbra is magas lehet az igény, valamint pár százalékot nőhet a kereslet a PC-szegmensben is. Viszont némi visszaesést várnak a videokártyák piacán, ami a hardver drágulása miatt nem túl meglepő.

Ne hagyd ki!