PlayStation, játék határok nélkül
©Charnsit Ramyarupa/123RF.COM

Lenyomná a Sony a PlayStation vetélytársait, itt a nagy dobás

140 millió játékost kötne össze az egyre növekvő konzol-ökoszisztémájában a Sony a brutális számokat produkáló Discord segítségével – írja a Bloomberg.


Nem sokkal az után, hogy komoly bónuszokat adott a japán vállalat a dolgozóinak, újabb akcióval hívta fel magára a figyelmet. Hamarosan elérhető lesz a Discord szolgáltatása a PlayStation felületein.

A riválisok

A San Francisco-i bázisú Discordot 2015-ben alapították, és az évek során hihetetlen népszerűségre tett szert az olyan sikeres játékok hatására, mint a Fortnite. Az applikáció ingyen és bérmentve biztosít video, audio és írásos chatelési lehetőséget a különböző eszközök játékosainak.

A Sony tavaly novemberben hozta ki a legújabb PlayStation szériáját, és azóta is olyan megoldásokat keresett, amivel lenyomhatja a rivális Xbox és Nintendo Switch konzolokat. Úgy néz ki, a Discord jelentheti a megoldást.

A Sony elnöke, Jim Ryan hozzátette, már szorgosan dolgoznak az amerikai applikáció integrálásán a PlayStation platformjába.

Nem ők az egyetlenek

Alig néhány hete röppent fel a hír, hogy a Microsoft 12 milliárd dolláros ajánlatot tett a Discord felvásárlására, de iparági hírek szerint kikosarazták. Jelenleg 18 milliárd dollárra értékelik az applikációt, viszont úgy néz ki, nem tervezik eladni magukat, sőt, kilátásban van egy tőzsdei részvénykibocsátás. Na de mire fel a nagy felhajtás?

Bár elsősorban gamereknek szánták, jelentősen kibővült a pandémia alatt a Discord felhasználók bázisa. Könyvklubokat, táncórákat, tanulócsoportokat és egyéb virtuális összejöveteleket szerveztek a platformon, aminek következtében alig fél év alatt 100 millióról 140 millióra nőtt az appot használók száma. Ráadásul a konzolok mellett Mac, PC, iPhone és Android eszközökön is elérhető a szolgáltatásuk, így a Sony a PS felhasználókat más platformok játékosaival is összeköthetné, amire eddig még nem nagyon volt példa. A Wall Street Journal becslése alapján 188 százalékkal emelkedett a Discord bevétele tavaly, ami körülbelül 130 millió dollárt jelent.

Persze a Sony-nak sincs miért szégyenkeznie. Rengeteg konzolt vettek a járvány ideje alatt az emberek. 2020-ban 101 százalékos bevételnövekedést könyvelhettek el, ami így elérte a 10,7 milliárd dollárt.

A megállapodásért cserébe a Sony be fog szállni az amerikai vállalat újabb finanszírozási körébe, bár egyelőre nem árulták el, mekkora összeget fog a japán cég a Discordba fektetni.


Ne hagyd ki!