A csehek kétszer annyi sört isznak, mint mi
Fotó: Shutterstock

Az átlagcseh kétszer annyi sört iszik, mint az átlagmagyar

A csehországi sörgyárak tavaly 20,55 millió hektoliter sört főztek, 950 ezer hektoliterrel többet, mint 2021-ben - közölte a cseh sörgyárak szövetsége szerdán Prágában. Nálubk még nincs friss adat, de ez elmúlt harminc évben csökkent az egy főre jutó sörfogyasztás.A Csehországban főzött sör mennyisége két éves visszaesés után ugyan emelkedett, de még mindig nagyjából egymillió hektoliterrel alacsonyabb, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt. Az egy személyre jutó sörfogyasztás tavaly 136 literre nőtt a 2021. évi 129 literről. (Nálunk ez tavaly 64 liter volt).

Az alkoholmentes sörök előállítása éves szinten 13 százalékkal 1,3 millió hektoliterre emelkedett tavaly. A vendéglői sörfogyasztás viszont továbbra is az utóbbi évtizedek legalacsonyabb szintjén van. Míg 2009-ben a megtermelt sör majdnem felét a vendéglőkben fogyasztották el az emberek, tavaly ez a mutató csak 31 százalék volt.

Itthon tavaly nem érte el a pandémia előtti szintet a nagyüzemi sörök forgalma. Az elmúlt harminc évben ráadásul a harmadával esett vissza az egy főre jutó sörfogyasztás idehaza. A prémium, szuper prémium és alkoholmentes sörök viszont nagyon szépen teljesítenek.

Idén januárban 8–13 százalékkal drágultak a sörök a hazai boltokban. Azonban kivételt jelentettek a vendéglátóhelyeken kínált dobozos vagy csapolt sörtermékek, hiszen azok árszabása átlagosan "csak" 2 százalékkal csúszott feljebb az említett hónapban.

Éves alapon 30-40 százalékos drágulást mért a sörök piacán a Központi Statisztikai Hivatal 2023 első hónapjában. Havi leosztásban meglehetősen egyenletes volt a tavalyi drágulás, így az idei januári jelentős emelkedés meglehetősen kirívó volt.


The Conversation

Ne hagyd ki!