A Squid Game sorozat rózsaszín ruhás dolgozói és a zöld lámpa, piros lámpa játék őrszeme egy kuala lumpuri kiállításon
Fotó: Shutterstock

Újabb őrület hódít a kriptopiacon, nagy átverés lett a vége (frissítve)

Csak idő kérdése volt, hogy a bombasikert arató Squid Game sorozat mikor ihleti meg a kriptovaluta-fejlesztőket. A Squid névre keresztelt token végül október 20-án megjelent a piacon, árfolyama pedig néhány nap alatt több mint 2000 százalékkal nőtt.


Nyerd meg az életed!

A fejlesztők próbáltak hűek maradni a sorozathoz, ezért egy olyan tokent alkottak, amely a Squid Game-ből ismert játékok elemeit ötvözi a kriptovaluták világával. Egy úgynevezett „play-to-earn" valutáról van szó, amit nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy „játssz, hogy keress". A Squid esetében ez azt jelenti, hogy a kereskedők a már jól ismert koreai játékokkal, pontosabban azok megnyerésével tovább gyarapíthatják kriptovalutáikat, amelyeket aztán hagyományos, fiat valutákra válthatnak át. A játékok novemberben kezdődnek, amelyekre a Squid hivatalos honlapján lehet jelentkezni. Minden egyes játéknak van egy nevezési díja, a „Zöld lámpa, piros lámpa" esetében ez 456 tokent jelent (pont annyit, amennyi játékossal indult a sorozat). A Squid tájékoztatásából kiderül, hogy minél több ember csatlakozik egy menethez, annál nagyobb lesz a nyeremény, amelyből 10 százalék a fejlesztőket, a maradék 90 pedig a nyertest illeti. És ami még fontosabb, hogy a veszteseknek nem kell olyan következményekre számítaniuk, mint a sorozat szereplőinek.

Csak óvatosan

A Squid megannyi mém-valutához hasonlóan elképesztően nagyot ment az első néhány napban. A múlt kedden egy token körülbelül egyetlen centet ért, pénteken viszont már 2,34 dollár körül mozgott az árfolyam, ez nagyjából 2300 százalékos növekedést jelent, így a teljes piaci értéke meghaladta a 184 millió dollárt. Mielőtt azonban bárki feltenné az összes vagyonát a valutára, fontos megjegyezni, hogy a CoinMarketCap figyelmeztetése szerint sokan problémákba ütköztek a fiat valutára történő átváltások során. Egyelőre nem tudni, miért ragadtak be a valuták, de beszédes, hogy a fejlesztők kikötötték, bizonyos feltételeknek meg kell felelni az átváltáshoz, hogy elkerüljék az árfolyam-manipulációt. Tovább borzolja a kedélyeket, hogy a játékok nevezési díja körönként növekszik. Az utolsó menethez például már 15 ezer tokenre (cirka 10,8 millió forint aktuális árfolyamon) és egy NFT-re is szüksége lesz a versenyzőknek.

A fejlesztők azt állítják, hogy az október 20-án indult elővételes akció során egyetlen másodperc alatt leürítették az érdeklődők az eseményre elkülönített forrásokat. Az viszont már kérdéses, hogy a Squid is csak egy lesz a sok rövid életű mém-kriptovaluta közül, vagy sikerül olyan magaslatokba jutnia, mint a DogeCoin vagy a ShibaInu Coin.

Frissítés

Mint kiderült, a CoinMarketCap aggodalma nem volt alaptalan. A hosszú hétvége folyamán a token értéke elérte a 2861 dollárt, az árfolyam így néhány nap alatt több mint 75 ezer százalékkal nőtt. Nem sokkal ezután a Squid értéke 0,003 dollárra zuhant, a hivatalos weboldalt és a közösségi oldalakat pedig egyszerűen letörölték. Magyarul a fejlesztők leléptek a befektetők pénzével.

The Conversation

Ne hagyd ki!