Kevesebb vendéggel is nagyobb bevétel a hazai szálláshelyeken
Fotó: Shutterstock

Kevesebb vendég költött jóval többet a szálláshelyeken

Márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké 9 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között. A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 367 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 825 ezer volt. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

A forgalom a panziókban 27, a közösségi szálláshelyeken 29 százalékkal csökkent a 2022. márciusihoz viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 25, illetve 18 százalékát regisztrálták.

A KSH adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele csaknem 36 milliárd forintot tett ki, folyó áron 26 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. A hónap egy részében vagy egészében 2018 kereskedelmi szálláshely, köztük 845 szálloda és 900 panzió volt nyitva.

Az első negyedévben 1,3 százalékkal több, összesen 4,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi vendégek 9,6 százalékkal kevesebb, a külföldiek 15 százalékkal több (2,3, illetve 2,2 millió) vendégéjszakát töltöttek el. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele január-márciusban folyó áron 41 százalékkal nőtt, és 97 milliárd forintot tett ki.


Ne hagyd ki!