Továbbra is a Clery, Asia és Joly fajták a legelterjedtebbek idehaza.
Fotó: Shutterstock

Lesz idén elég magyar szamóca? A szezon elején így állnak az árak

A hazai szamócaszezon előtt mondta el a véleményét a szakértő, hogy mit vár az idei terméstől, valamint milyen folyamatokat lát a gyümölcs piacán. Mutatjuk a részleteket!Kissé elhúzódott az érés

Május elején jelenhet meg a magyar szamóca a hazai piacokon, miután nagyjából végeztek a betakarítással a fűtött termelő-létesítményekben, valamint április utolsó hetében a hidegfóliás termesztők is elkezdték a szüretet – idézi a FruitVeb.hu a terület szakértőjét, Tóth-Babits Dorinát.

Az idei szezonkezdet normálisnak tekinthető, a szabadföldi termesztők azonban némi csúszásban vannak, ezért csak május végén várható jelentős kínálat az ő oldalukról. Így azonban nem fognak összecsúszni a termékeik a fóliásokéval, és túlkínálat sem alakulhat ki a piacon, ami leverhetné az árakat.

Így alakulhatnak az árak

A magyar szamóca április végi ára 2000-2400 Ft/kg környékén alakul a nagybani piacon. Az importgyümölcs költsége ezzel szemben 3-4,5 euró között mozog (1150-1700 Ft/kg). A szakértő úgy látja, hogy idén valamivel több az importszamóca hazánkban, mint tavaly volt, aminek az lehet az oka, hogy a görög termelők elvesztették az orosz és ukrán piacaikat, ezért több áru érkezett tőlük az Unióba.

Később azonban arra lehet számítani, hogy ahogyan megjelennek a hazai termékek, és zárul az árolló a magyar és a külföldi szamóca között, kevésbé lesz valószínű, hogy a kereskedők az importárut fogják választani, hiszen a magyarországi gyümölcs jobb minőséget feltételez, mivel gyorsabban és érettebben kerülhet a piacokra.

Egyébként a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a Clery, Asia és Joly fajták a legelterjedtebbek idehaza, azonban nagy jövő előtt állhat az igen ígéretesnek tűnő, középérésű Lycia is.

A szamóca hazai piacán egyébként nagyon sok kistermelő van jelen, ezért a termőterület jelenlegi méretét igen nehéz megbecsülni. Ültetvénytelepítésre azonban kevés régi termelő adott be pályázatot. Az utóbbi években viszont a szamócaföldek némi bővülését lehetett tapasztalni idehaza, mivel elég magas volt a termék ára. Mindezek miatt pedig azt feltételezi a szakértő, hogy nem esik vissza a szamócások nagysága az idén hazánkban.

Így alakulhat az idei termés

Az eddigi időjárás nem érintette rosszul a hazai szamócát. Valószínűleg nem fog egybecsúszni a fűtött, a fóliás és a szabadföldi tételek kínálata sem, ami elhúzódó szezont és kiegyenlített árszínvonalat eredményezhet.

Eddig szépen fejlődnek a növények is, azonban valamivel kevesebb a virág, amiért az őszi időjárás okolható.

Valószínű, hogy az országos összterméssel nem lesz gond, hiány nem lesz, és várhatóan a kereslet is megfelelően alakul, ami pedig az árakra lehet jó hatással, bár itt meg kell jegyezni, hogy április végén még nagyon a szezon elején vagyunk. A termelők jelenlegi meglátásai szerint még pang a piac, kevés az érdeklődő kereskedő, és egyelőre el se nagyon hiszik a vásárlók, hogy magyar áru van a polcokon, mert a sokéves tapasztalat szerint május elején kezdődik igazán a szamócaszezon – tájékoztatott Tóth-Babits Dorina.

Ne hagyd ki!