5G utáni korszak
Fotó: Shutterstock

A technológiai cégek már az 5G utáni korszakra készülnek (x)

Mit adott az 5G korszak az emberiségnek? Több frekvenciasávot, több típusú eszközt, szolgáltatást és felhasználót kapcsol össze. Az 5.5 G viszont még ennél is többet ígér: hatékonyabb gyártást, holografikus alkalmazásokat és autonóm járműveket. Az 5.5G-nek azért, hogy a komplex feladatokat kezelni tudja, teljes mértékben össze kell fonódnia az AI, azaz a mesterséges intelligencia használatával. De vajon hogy fog kinézni a jövő kommunikációs hálózata?Három javaslat

Az 5G korszak több frekvenciasávot, több típusú eszközt, szolgáltatást és felhasználót kapcsol össze, mint bármely korábbi technológia. Az 5.5G-nek ezért teljes mértékben össze kell fonódnia a mesterséges intelligencia használatával, hogy ezen komplex folyamatokat kezelni tudja, tehát olyan összetett rendszerről beszélünk, mint a rulett stratégia. A Huawei ügyvezető igazgatója, David Wang három javaslattal állt elő: először is az ipar minden szereplőjének a lehető leghamarabb el kell kezdenie az 5,5G-szabványositási munkálatait a 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project – szabványügyi szervezet) keretein belül. Másodszor, ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihasználva a 100 GHz alatti spektrumból, az 5G jobb hálózati adottságaival tovább fejlessze a Dolgok Internetét (IoT), a távközlési iparnak együtt kell működnie. Harmadszor, az iparági szereplőknek további specifikus 5G alkalmazásokat kell kidolgozniuk az egyes vertikumokkal, mindezt azért, hogy felgyorsítsák a digitális átalakulást.

Az előrejelzések szerint, 2030-ra a mobilhálózatok a jelenlegi százszorosát, mintegy 100 milliárd kapcsolatot bonyolítanak majd világszerte, egyre többször leszünk online, és egyre több mindent (például a hivatalos ügyintézést, a sportfogadásunkat stb.) intézünk majd az okostelefonunk segítségével, ezért tovább kell fejleszteni az 5G technológiát, illetve azon kell dolgozni, hogy az megfeleljen a Dolgok Internete még változatosabb és komplexebb jövőbeni elvárásainak – mondta David Wang a Globális Mobil Szélessávú Hálózatok Fórumán. Az ügyvezető igazgatója szerint az 5G-technológia legalább egy évtizedig marad uralkodó, majd ezt követően fokozatosan az 5.5G korszaka váltja fel. Utóbbi a három jelenleg szabványosított modell – az eMBB (a Fejlett mobil szélessáv, az mMTC (a masszív gép típusú kommunikáció), és a URLLC (a nagy megbízhatóságú alacsony késleltetésű kommunikáció) továbbfejlesztését és három újabbal való kiegészítését jelenti, létrehozva – a szakember szerint – egy még intelligensebb világot.

Így nézhet ki a jövő kommunikációs hálózata

A további, 100 GHz alatti 5G frekvenciasávok használatának előkészítését már Magyarországon is megkezdte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság – és a Huawei igyekszik ezt a folyamatot mindenben támogatni a nemzetközi tapasztalatok megosztásával

– ezt már egy magyar szakember, Bóday Tamás, a Huawei Technologies Hungary integrált megoldásokért felelős igazgatója mondja, aki hozzátette, hogy a vállalat közelmúltban átadott budapesti fejlesztőközpontjában kifejezetten mesterséges intelligencia alkalmazásokkal foglalkoznak, amelyek szorosan integrálódnak az 5.5G fejlesztésekhez is.

2030-ig a technológiára épülő alkalmazások egyre inkább elmossák majd a fizikai és a virtuális világ közötti kapcsolatot, ehhez a mobilkommunikációnak még nagyobb sebességre kell kapcsolnia, és például az átlagos internetes letöltési sebességnek a 16K-s videózáshoz szükséges 2 Gbit/s-re kell emelkednie, az alkalmazásoknak a sávszélesség növelésén kívül alacsonyabb késleltetésekre is szükség lesz, a kétirányú kommunikáció teljes késleltetését pedig csökkenteni kell a jelenlegi 20 ms-ről 5 ms-re. Mindezek érdekében az 5G-nek folyamatosan fejlődnie kell.

Ne hagyd ki!