Jelentős a túltermelés, sorra zárnak be a bányák

Korábban többen megfogalmazták a kérdést: lesz-e elég nyersanyag a villanyautók akkumulátoraihoz a világpiacon? Mára választ kaphattak: túltermelés miatt gyakorlatilag összeomlott egyes akkunyersanyagok piaca. Sorra zárnak be a nikkelbányák, eltolódnak a lítiumos, villanyautós beruházások.


Túltermelés az akkumulátorok nyersanyagainak piacán

Sorra állítják le vagy késleltetik a lítium- és nikkelgyártók a projektjeiket. Túltermelés miatt bezuhant több, a villanyautók akkumulátoraihoz szükséges nyersanyag ár. Sőt, lassult az e-autók értékesítése is.

A lítium-ion akkumulátorokban használt lítium ára 90 százalékot zuhant tavaly év eleje óta. A nikkel árszintje pedig nagyjából a felére csökkent ugyanebben az időszakban.

Ez aláásta például az Albemarle amerikai lítiumbányászati és -feldolgozó óriás 1,3 milliárd dolláros üzemének a létrehozását is Dél-Karolinában. Európában pedig a svájci bányászati és kereskedelmi óriásvállalat, a Glencore függesztette fel a termelést egyik nikkelbányájában és feldolgozóüzemében, Új-Kaledóniában. De a BHP Group is határozatlan időre bezárta az ausztráliai nikkelüzletágát.

A VG hozzáteszi, az autógyártók közül például a Ford, a General Motors és a Volvo késlelteti a villanyautós beruházásait.

Villanyautók százmillióihoz elegendő lítiumot találtak

Mi decemberben írtunk róla, hogy amennyiben a későbbiekben is szükség lesz nagyobb mennyiségű lítiumra az akkumulátorgyártáshoz, egészen biztos, hogy nem lesz hiány az alapanyagból. Azt eddig is tudni lehetett, hogy jelentős mennyiség rejtőzik az alkálifémből a kaliforniai Salton-tó medre alatt. Azonban egy újabb kutatás szerint jóval több, mint amire számítottak a szakemberek.

Az USA Energiaügyi Minisztériumának (DOE - Department of Energy) közlése szerint - és a Lawrence Berkey Nemzeti Laboratórium kutatóinak kalkulációja alapján - a lelőhely nagyjából 3400 kilotonna finomított lítium előállítását teszi lehetővé. Ez mintegy 375 millió villanyautó akkumulátorához elegendő. Összehasonlításként: az Egyesült Államokban jelenleg 2,4 millió elektromos autó szeli az utakat. Mindez azt is jelenti, a világ egyik legnagyobb lítiumkészletét rejthetik a tó alatti földrétegek.

Az ott található összes lítium lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy évtizedeken át kielégítse vagy meghaladja a globális lítiumigényt. Ez az Egyesült Államokat teljesen önellátóvá teheti lítiumból, így többé nem kell Kínán keresztül importálnunk

- idéztük a DOE közleményét decemberben.

Az kérdéses, hogyan fognak nagy mennyiségű lítiumot kivonni a föld alatti geotermikus sóoldatból. Azonban a külszíni fúrások és párologtató medencék kialakítása helyett közvetlenül nyernék ki az alkálifémet az oldatból. Viszont a mostani túltermelési válság miatt ez a projekt is csúszhat.

Ne hagyd ki!