Nem biztos, hogy a nulla százalékos hitellel kínált lapostévével jársz jobban
Fotó:123RF

Nem biztos, hogy a nullás THM-mel kínált lapostévével jársz jobban

A közeledő foci Eb-re készülve sokak fejében megfordulhatott, hogy érdemes lenne beszerezni egy új készüléket. A Bank 360 egy konkrét példával mutatta be, mikor melyik fizetési konstrukciót érdemes választani. Mármint anyagi szempontból.


A számításban egy korszerű, nagyképernyős, OLED technológiával rendelkező tévé szerepel, amelynek ára egy nagyobb áruházban 800 ezer forint, és jár hozzá ingyen, azaz nulla százalékos THM-ű áruhitel.

Ezért a hitelért ugyanakkor az áruház gyakran fizet a pénzügyi szolgáltatónak, hiszen segítségével jelentősen megnövelheti a saját eladásait. Ezt a költséget pedig nem ritka, hogy beépítik az ingyen hitellel kínált készülékek árába, idézi a hvg.hu-n megjelent írásban.

Ennek ma már könnyen utánajárhatunk, elég valamelyik online ár-összehasonlítóval ellenőrizni, hogy mennyiért lehet máshol megvenni ugyanazt a modellt.

A második lépés

Ha továbbra sem szeretnénk a tévét egy összegben kifizetni – és az új, kisebb boltban nem kínálnak ingyenes áruhitelt – akkor szóba jöhet még, hogy piaci személyi kölcsönt veszünk fel. Ekkor viszont fontos figyelembe venni a hitel kamatait és egyéb díjait, tehát a nagyobb áruház vételárát nem a kisebb boltéval, hanem a hitel teljes költségével érdemes összehasonlítani.

Mikor éri meg a 800 ezres tévét személyi kölcsönnel felvenni?

Ha azt látjuk tehát, hogy a 800 ezres tévét máshol olcsóbban is meg tudjuk venni, érdemes elgondolkodni, hogy az áruhitel helyett személyi kölcsön segítségével vesszük-e meg azt. Ha egy 800 ezres tévét 0 százalékos áruhitel mellett kínálnak, akkor a Bank360 Személyi kölcsön kalkulátorának jelenlegi ajánlatai szerint 680 ezer forintért kell azt megtalálnunk máshol, hogy személyi kölcsön segítségével olcsóbban juthassunk hozzá (három éves futamidőt feltételezve).

A saját számlavezető bankunknál gyakran elérhetőek jobb ajánlatok is, de mivel az eredeti áruhitel esetében sem kell bankot váltani, ezért a személyi kölcsönök között is csak azokat az ajánlatokat vettük figyelembe, melyek anélkül elérhetőek, hogy a jövedelmünket a hitelt nyújtó bankhoz érkeztetnénk

– hívta fel a figyelmet Varga Zsombor, a Bank360 elemzője. Mi pedig annyit teszünk hozzá, hogy a 120 ezres különbség első ránézésre elég jelentősen tűnik.


Ne hagyd ki!