Rengeteg Windows-felhasználó a 11-es rendszerrel sem ismerkedett még meg
Fotó: Shuttersrock

Erre nem számítottunk: Hamarosan érkezhet a Windows 12

Minden jel arra mutat, már jövőre megjelenhet a Windows következő operációs rendszere, a 12-es. Továbbá egy új, szerverekre szánt alapprogramcsomag is érkezhet a Microsofttól, szintén 2024-ben. Az új rendszerekben jóval nagyobb szerephez juthatnak a mesterséges intelligencián alapuló megoldások.


Jövőre érkezhet a Windows 12

Iparági pletykák korábban is keringtek arról, hogy már 2024-ben megjelenhet a Windows operációs rendszer legújabb, 12-es verziója. Azonban a fejlesztő Microsoft eddig nem erősítette meg a híreszteléseket. Viszont a napokban belengették a szoftver érkezését.

A Windows Insider Program csapata végzi a Windows következő verzióinak a fejlesztését, valamint ezen folyamat bemutatását a nagyközönségnek. Ők közölték a hivatalos X csatornájukon (korábbi Twitter), hogy - több más mellett - "új Windows Kliens" és "új Windows Szerver" érkezése várható 2024-ben. Tehát az utóbbi azt is jelenti, hogy a Microsoft egy új, szerverekre szánt Windows-t is bemutathat jövőre.

A PC Fórum megjegyzi, egyelőre nincsenek arról információk, mik lesznek a Windows 12 főbb fejlesztései. Azonban szinte biztos, hogy nagy hangsúlyt fognak kapni a mesterséges intelligencián alapuló technológiai megoldások.

Továbbá igen valószínű, hogy az ARM platformot egyenértékűvé léptetik elő a klasszikus, x86-os architektúrával. Így abszolút támogatni fogják a futtatást az ilyen típusú processzorokra épülő gépeken is.

Viszont az új kliens és a szerver hivatalos bejelentése a Microsofttól egyelőre várat magára. Azonban elég valószínű, hogy legkésőbb a jövő tavaszi BUILD konferencián sort kerítenek rá.

A vártnál lassabban növekedhet az új Windows felhasználóinak a száma

Egyébként a Microsoft nem teszi közzé a Windows 11 terjedésére vonatkozó adatait, azonban a Windows Central információi szerint mintegy 400 millió eszközre lehet telepítve az operációs rendszer. Emellett a portál úgy tudja, a vállalat várakozása alapján 2024 elejére érhetik el az 500 millió aktív eszközt. Ezek a számok megerősítik azokat az iparági pletykákat, melyek szerint az elődjéhez képest igen lassan nyer teret a legújabb Windows.

A Windows 10-nek a megjelenése után alig több mint egy évébe telt átlépnie a 400 milliós mérföldkövet. A 600 milliós lépcsőfokra pedig a kezdetektől számítva nem sokkal több, mint két év után ugrott fel. Viszont a 11-es rendszernek a 400 milliós szinthez volt szüksége durván két évre.

A Windows 11 lassú térnyerése leginkább azzal magyarázható, hogy sokaknak nehéz lehet megfelelni az új operációs rendszer hardveres követelményeinek, valamint egyesek szerint a szoftveres újításai sem annyira vonzók.

Ne hagyd ki!