Ez a Twitter már nem az a Twitter - nevet is váltott
Fotó: Shutterstock

Szuperalkalmazássá válhat a Twitter alapjain épülő X

Lassan rá sem lehet ismerni a már X néven futó korábbi Twitterre. Elon Muskék szinte teljesen átalakítják a platformot. A számos bővítménnyel és fejlesztéssel egy szuperalkalmazás körvonalai rajzolódnak ki.


Ez a Twitter már nem az a Twitter. A nevét is lecserélte

Egy mindenes-, azaz szuperalkalmazássá alakítja az X néven futó korábbi Twittert a tulajdonosa, Elon Musk és a csapata - Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója beszélt erről egy televíziós interjúban. Ennek részeként hamarosan például videós hívásokat is lehet kezdeményezni a platformon.

A TechCrunch megjegyzi, úgy tűnik, a volt Twitter teljes egészében meg fog újulni. Sajtóinformációk szerint a jövőben a platformon a felhasználók feliratkozhatnak a kedvenc tartalomgyártóikra, videókat nézhetnek, valamint a korábbiaktól ellentétben jóval nagyobb terjedelemben (legfeljebb 25 ezer karakter) fejthetik ki a gondolataikat. A későbbiekben pénzt is feltölthetnek az X-re, valamint kifizetéseket is intézhetnek. Várhatóan arra is lesz lehetőségük az oldalon, hogy takarékszámlán kamatoztassák a vagyonukat. Emellett a zenei streaming bevezetését sem tartják kizártnak a szakértők.

A HVG megjegyzi, az X a közelmúltban bevételmegosztási programot indított a tartalomgyártóinak, valamint kétórás videók támogatásával is bővült a platform.

Új cég indítását jelentett be Elon Musk

Egyébként xAI néven új, mesterséges intelligenciával foglalkozó cég indítását is bejelentette Elon Musk a napokban. Az új vállalat célja a honlapjuk szerint, hogy "megértse az univerzum valódi természetét".

A cég mögött álló csapatból több név is publikus. Ők korábban olyan neves vállalatoknál dolgoztak, mint például a DeepMind, az OpenAI, a Google Research, a Microsoft Research, a Twitter és a Tesla. Továbbá olyan projektek fűződnek a neveikhez, mint az AlphaCode, az OpenAI GPT-3.5, vagy a GPT-4 chatbotjai. Mindezért Musk olyan cégeket tekinthet az xAI versenytársának, mint az OpenAI, a Google és az Anthropic, amelyek a ChatGPT, a Bard és a Claude chatbotmodellek mögött állnak.

Magyar társalapító az xAI-nál

A 12 tagú alapító kutatócsapat névsorában egy magyar tudós is szerepel, Christian Szegedy. Szegedy a budapesti Fazekas gimnáziumban, majd az ELTE matematika szakán tanult. A mesterszakot a Bonni Egyetemen végezte el, és ott szerezte a doktoriját alkalmazott matematikából is. Az egyetem után a kutatói karrierjét a kaliforniai Cadence Design Systemsnél folytatta, majd öt év után, 2010-ben a Google-höz került. Az utóbbinál elsősorban számítógépes látással, gépi tanulással, mély tanulással és más, mesterséges intelligenciához kötődő területekkel foglalkozott.

Greg Yang, az xAI egy másik társalapítója korábban arról beszélt, a startup el fog mélyülni az úgynevezett "deep learning", azaz a mély tanulás matematikájában. Ez a mesterséges intelligencia egyik kulcsfontosságú aspektusa, ami úgy tűnik, Christian Szegedynek a szakterülete. Ezen tudomány célja, hogy átfogó elméletet dolgozzon ki a nagy neurális hálózatokra, így fejlesztve tovább a mesterséges intelligenciákat.


Ne hagyd ki!