Mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatot indítottak
Fotó: Shutterstock

Magyar társalapítóval indította el az új cégét Elon Musk

Új, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat alapítását jelentette be Elon Musk. A cég egyik társalapítója magyar. A jelentős nemzetközi tapasztalatokkal bíró Christian Szegedy az alkalmazott matematika doktora. Korábban például a Google-nek is dolgozott.


Új cég indítását jelentett be Elon Musk

xAI néven új, mesterséges intelligenciával foglalkozó cég indítását jelentette be a világ egyik leggazdagabb embere, a Tesla, a SpaceX és a Twitter vezére, Elon Musk. Az új vállalat célja a honlapjuk szerint, hogy "megértse az univerzum valódi természetét".

A cég mögött álló csapatból több név is publikus. Ők korábban olyan neves vállalatoknál dolgoztak, mint például a DeepMind, az OpenAI, a Google Research, a Microsoft Research, a Twitter és a Tesla. Továbbá olyan projektek fűződnek a neveikhez, mint az AlphaCode, az OpenAI GPT-3.5, vagy a GPT-4 chatbotjai. Mindezért a Portfolio megjegyzi, Musk olyan cégeket tekinthet az xAI versenytársának, mint az OpenAI, a Google és az Anthropic, amelyek a ChatGPT, a Bard és a Claude chatbotmodellek mögött állnak.

Magyar társalapító az xAI-nál

A 12 tagú alapító kutatócsapat névsorában egy magyar tudós is szerepel, Christian Szegedy -szúrta ki a Qubit. Szegedy a budapesti Fazekas gimnáziumban, majd az ELTE matematika szakán tanult. A mesterszakot a Bonni Egyetemen végezte el, és ott szerezte a doktoriját alkalmazott matematikából is. Az egyetem után a kutatói karrierjét a kaliforniai Cadence Design Systemsnél folytatta, majd öt év után, 2010-ben a Google-höz került. Az utóbbinál elsősorban számítógépes látással, gépi tanulással, mély tanulással és más, mesterséges intelligenciához kötődő területekkel foglalkozott.

Greg Yang, az xAI egy másik társalapítója korábban arról beszélt, a startup el fog mélyülni az úgynevezett "deep learning", azaz a mély tanulás matematikájában. Ez a mesterséges intelligencia egyik kulcsfontosságú aspektusa, ami úgy tűnik, Christian Szegedynek a szakterülete. Ezen tudomány célja, hogy átfogó elméletet dolgozzon ki a nagy neurális hálózatokra, így fejlesztve tovább a mesterséges intelligenciákat.

A ChatGPT-től is modernebb lehet egy új chatbot

Egyébként több, jelentős, MI-t érintő fejlesztésről is érkezett hír a napokban. Azok közül is kiemelkedett az Anthropic (olyan cégek állnak mögötte, mint például a Google, vagy a Zoom) bejelentése. Azt közölték néhány napja, hogy elkészültek a mesterséges intelligencián alapuló chatbotjukkal, a Claude 2-vel, amely akár 75 ezer szó összefoglalására is képes (összehasonlításként: a ChatGPT 3 ezerre). A fejlesztésük különlegességét jelzi, hogy az elmondásuk alapján 350 ezer vállalat kért hozzáférést tőlük a programhoz az előző hét elejéig.

A Claude 2-t egy egyetemi ügyvédi vizsgán is tesztelték. Annak a feleletválasztós részében 76,5 százalékot ért el. A Python kódolási tesztjében pedig 71 százalékot.

Azonban a program fejlesztői kiemelték, nem tudták teljesen kiszűrni a chatbotból a helytelen vagy kitalált válaszok adását, azaz a „hallucinációkat”. Viszont a korábbi nyelvi modellekhez képest kevesebb ilyen problémába ütközhetnek a felhasználók.

A Claude 2-t először az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban teszik a nagyközönség számára elérhetővé. Arról egyelőre nincs hír, Magyarországon mikor próbálhatjuk ki a programot.


Ne hagyd ki!