A ChatGPT 3 ezer szót tud egyszerre feldolgozni
Fotó: Shutterstock

Akár 75 ezer szó összefoglalására is képes egy új chatbot

Az Anthropic nevű cég mutatta be a héten a Claude 2 nevű chatbotját. A mesterséges intelligencián alapuló program egyik különlegessége, hogy akár 75 ezer szó összefoglalására is képes.


A ChatGPT-től is modernebb lehet egy új chatbot

A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI kutatási vezetői, valamint több nemzetközi óriásvállalat (például a Google és a Zoom) finanszírozta a 2021-ben létrehozott Anthropic munkáját. Ők jelentették be a héten, elkészültek a mesterséges intelligencián alapuló chatbotjukkal, a Claude 2-vel, amely akár 75 ezer szó összefoglalására is képes (összehasonlításként: a ChatGPT 3 ezerre). A fejlesztésük különlegességét jelzi, hogy az elmondásuk alapján 350 ezer vállalat kért hozzáférést tőlük a programhoz a hét elejéig – írja a CNBC.

A Claude 2-t egy egyetemi ügyvédi vizsgán is tesztelték. Annak a feleletválasztós részében 76,5 százalékot ért el. A Python kódolási tesztjében pedig 71 százalékot.

Azonban a program fejlesztői kiemelték, nem tudták teljesen kiszűrni a chatbotban a helytelen vagy kitalált válaszok adását, azaz a „hallucinációkat”. Azonban a korábbi nyelvi modellekhez képest kevesebb ilyen problémába ütközhetnek a felhasználók.

A Portfolio megjegyzi, a Claude 2-t először az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban teszik a nagyközönség számára elérhetővé. Arról egyelőre nincs hír, Magyarországon mikor próbálhatjuk ki a programot.

Újabb webböngészőt turbóztak fel MI-vel

Egyébként natív mesterségesintelligencia-fejlesztésekkel turbózták fel az Opera One-t, az Opera böngésző új verzióját. A kereső a napokban lett elérhető és ingyenes a kezdeti béta verziója után. A fejlesztői szerint az Aria nevet kapó MI-asszisztens az első olyan natív webböngészőbe épített asszisztens, amely parancssoron keresztül vagy a böngésző oldalsávjáról is elérhető.

Az Opera One MI-assisztense az OpenAI GPT technológiáját használja a webes keresés élményének optimalizálására. Azonban az Aria nemcsak a keresésben segít, hiszen szövegek és kódok generálására is képes. Emellett az új böngésző az oldalsávján egy önálló panelen közvetlen hozzáférést biztosít a ChatGPT-hez.

Az Opera One új funkciókkal is bővült. Például a „lapszigetekkel”, amely egyebek mellett lehetővé teszi a megnyitott fülek csoportosítását és mentését. Továbbá a szoftver új moduláris dizájnt is kapott, amellyel a felhasználók könnyebben elérhetik a legfontosabb funkciókat.

Az új böngésző macOS, Windows és Linux platformokra ingyen letölthető a cég weboldaláról.

Célzott beszélgetésekkel is fejlesztik a mesterséges intelligenciákat

Érdekes lehet, hogy több új munkakört teremtett a mesterséges intelligenciák (MI) megjelenése. Az egyik ilyen a prompt engineering (azonnali mérnöki munka/azonnali tervezés). Ehhez a fejlesztői munkához mérnöki végzettségre sincs szükség, viszont kimagasló fizetéssel járhat.

A prompt engineering munkakörben dolgozók feladata, hogy célzott beszélgetésekkel tanítsák a mesterséges intelligenciát például arra, a kommunikációjában mire hogyan reagáljon és miként kövesse az irányelveket. Ehhez az alkalmazottnak utasításokat kell írnia és finomítania, vagyis gyakorlatilag chatelnie kell a programmal, így javítva az MI-modellek teljesítményét időben és minőségben.

Úgy tűnik, jelenleg hatalmas az igény ilyen alkalmazottakra. Például a kaliforniai székhelyű Anthropic MI-t fejlesztő startup évi 175-335 ezer dollár (durván 60-115 millió forint) közötti fizetést ad az ilyen pozícióban dolgozó alkalmazottjainak.

Mivel elsősorban nyelvi készségekre van szükség az interaktív mesterséges intelligencia használatához, ezért az ilyen állásokra jelentkezőknél gyakori, hogy angolból, történelemből vagy filozófiából szereztek diplomát.


Ne hagyd ki!