Gondolkodó robot
Fotó: Shutterstock

Nem csak csevegésre jó a mesterséges intelligencia

Az állatenyésztésben működő mesterséges intelligencia forradalmasítja a folyamatokat és önálló döntéseket hoz valós időben.


A mesterséges intelligenciával működtetett mátrixszellőztető rendszer automatikusan optimalizálhatja a baromfiólak levegőjét, és javíthatja a termelők befektetésének megtérülését. Az Agrimesh Technologies mesterséges intelligencia (AI) rendszere képes elemezni a baromfiólak körülményeit, és valós idejű döntéseket hozhat a környezetnek a termelő által meghatározott beállítások szerinti megváltoztatására, hogy csökkentse a baromfiólak energiaköltségeit. „Nem elég dinamikus az üzemek szellőztetése” – magyarázta Mark Maxwell, az Agrimesh Technologies vezérigazgatója. Az Agrimesh rendszere elemzi a baromfiistállóban gyűjtött adatokat az MI, a vezeték nélküli vezérlők és érzékelők segítségével, amelyek a szellőzést, fűtést, takarmányt, vizet, világítást, hőmérsékletet és CO2 -monitorokat kezelik.

Az Agrimesh honlapja szerint az érzékelők minden egyes, a termelő által kiválasztott berendezéshez csatlakoznak, és az így összegyűjtött adattömeget elküldik az Agrimesh emHubra. Az emHub ezután a helyi hálózaton keresztül elküldi az adatokat az AI-szoftverhez, amely önállóan képes döntéseket hozni, valamint a mobilalkalmazáshoz az adatok áttekintéséhez. Ahelyett, hogy egy szabványos szellőzőrendszert kellene programozni, az egyes változókra vonatkozó határértékeket a termelő határozza meg és adja meg a technológia beállításaiban. Ez pedig lehetővé teszi, hogy az AI szoftver megtanulja, hogy az egyes berendezések hogyan befolyásolják a hőmérsékletet vagy a páratartalmat a házban – magyarázta Maxwell.

A rendszer három üzemmódban működhet: termelési, energiatakarékos („eco”) és előkészítési üzemmódban. Miután a termelők megadták a hőmérsékletet, a páratartalmat, a madarak érkezési és távozási dátumát, a környezet automatikusan kiegyensúlyozottá válik az istállóban, attól függően, milyen a szárnyasok közérzete. Ez megtakarítást eredményez az energiafogyasztásban és potenciálisan javítja az állatok jóllétét. A technológia emellett ki tudja értékelni az időjárás-előrejelzést, és képes reagálni arra, hogy a külső környezet hogyan befolyásolja majd a ház környezetét. A rendszer időt takarít meg, és lehetővé teszi a termelők számára, hogy más prioritásokra összpontosítsanak a gazdaság körül – folytatta Maxwell. „A 250 termelő, akiknél a rendszert telepítettük, energiamegtakarításról, jobb átlagos napi gyarapodásról, alacsonyabb takarmányfelvételről és kisebb elhullási arányról számoltak be”.

Ne hagyd ki!