Új, hasznos funkciót kapott a VLC médialejátszó
Fotó: Shutterstock

Így a gyengébb képminőségű filmek is feljavíthatók otthon

Jelentős fejlesztést kapott az offline VLC médialejátszó: a gyengébb képminőségű filmek és sorozatok is vizuálisan szebbé tehetők a program újabb verziójával, hiszen kibővítették az Nvidia videókat élesítő funkciójával.


Fejlődik a VLC médialajátszó

Néhány hete adott ki egy új illesztőprogramot az Nvidia a grafikus processzoraihoz, ami az Edge és a Chrome webböngészőkben mesterséges intelligencia segítségével skálázza fel a videókat. Gyakorlatilag a gyengébb felbontású mozgóképek szebbé, élesebbé tehetők a 30-as és 40-es sorozatú asztali és mobil grafikus processzorok tulajdonosainál. Időközben kiderült, az online mellett az offline videókat is felturbózza az Nvidia: elérhetővé tette a funkciót a népszerű VLC médialejátszónál is.

A PCWorld szerint a funkció használatához szintén GeForce 30-as vagy 40-es szériás grafikus processzorra van szükség. Azonban a fejlesztett VLC nemcsak a videók felskálázására képes, hanem javítja a sötét színeket és élesíti a nagy kontrasztú részeket is. A HVG hozzáteszi, ha valaki így javítana a filmek és sorozatok képminőségén, előbb érdemes ellenőriznie, hogy a GeForce illesztőprogramjai frissek-e, valamint be kell szereznie a VLC legújabb változatát.

Nem sokan számítottak rá: szárnyal az Nvidia

Egyébként nagyon jól megy idén az Nvidiának, ami leginkább nagy nyelvi modellek megjelenésének köszönhető. Óriási számítási kapacitás szükséges a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligenciák fejlesztéséhez és tanításához. Az ebből fakadó igények kielégítésére kínál lehetőséget az Nvidia több mint 10 ezer dolláros (3,6 millió forint) adatközponti célprocesszorral, az A100, illetve annak utódjával, a H100-at (Hopper).

A cég processzoraira megugró kereslet különösen jókor jött, hiszen tavaly - a kriptobányászat megrogyását követően - szorult helyzetbe került az Nvidia. 2022 októberére a cég értéke a korábbi maximumának a harmadára esett.

Azonban az elmúlt hónapokban ismét nyeregbe került a vállalat, miután sorra jelentették be az IT-iparág meghatározó szereplő (például a Microsoft vagy a Google anyacége, az Alphabet), hogy több milliárd dollárt fektetnek a ChatGPT-hez hasonló rendszerek fejlesztésébe.

A santa clarai vállalat manapság az MI-célprocesszorok piacának legalább a 80 százalékát uralhatja. Egyetlen számottevő versenytársa az AMD. Az Nvidia értéke közel jár ahhoz, hogy megduplázódjon az évkezdethez képest. Piaci potenciáljukat mutatja, jelenleg négyszer többet érnek, mint közvetlen riválisuk, az AMD és 5,3-szor többet az Intelnél.

Több éves hullámvölgy a világ chipgyártásában

Úgy tűnik, az Nvidia és az AMD kint lehet a bajból, azonban más chipgyártóknál továbbra sem valószínű, hogy rózsás a helyzet. 2022 elején óriási túlkeresletet kellett volna kielégíteniük, azonban idén januárra a 160 milliárd dolláros iparág minden idők egyik legnagyobb visszaesését élte meg. Óriási chipkészletek álltak a raktárakban, a megrendelések száma csökkent, a chipárak pedig zuhantak. Ennek szövődményeként például az Intel negyedéves vesztesége meghaladta a 660 millió dollárt, az árbevétele pedig több mint 30 százalékot zuhant.

A példátlan válság nemcsak az olyan iparági vezetők, mint az SK Hynix Inc. és a Micron Technology Inc. készpénztartalékait emészti fel, hanem a beszállítóikat is destabilizálja. A technológiai exportra támaszkodó ázsiai gazdaságokat megviseli, és arra kényszeríti a kevés megmaradt iparági szereplőt, hogy komoly együttműködési szerződéseket kössön, vagy akár a fúziókat is fontolóra vegye

- nyilatkozta január végén Avril Wut, a TrendForce vezető kutatási alelnöke.

Ne hagyd ki!