Rotyog az ünnepi halászlé a bográcsban
Fotó: Shutterstock

Nem viszik külföldre a magyar halat, de így is drágul az ünnepi halászlé

Önkéntes exportkorlátozást vezetett be a MA-HAL annak érdekében, hogy ne legyen hiány halból idehaza az ünnepi asztalokon. Hiány tehát nem lesz, azonban mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni a szokásos karácsonyi halászléért.Drágulhat a karácsonyi halászlé

Drágább lehet idén a karácsonyi halászlé, miután a belföldi édesvízi halakért 7-15 százalékkal, az importhalakért pedig 10-15 százalékkal kérnek többet a piacon. A feldogozott termékek esetében ennél is nagyobb lehet az eltérés a tavalyi árakhoz képest. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az InfoRádiónak arról beszélt, hogy ez még nem is akkora drágulás, amekkora idén indokolt lehetne.

„Ez a 7-10 százalékos drágulás azonban még mindig nem fedezi azt az áremelkedést, ami begyűrűzött a takarmányárakba, a szállítási költségekbe és nem utolsó sorban a munkaerőköltségekbe. Ráadásul a halászati ágazat nincs is igazán jó helyzetben, miután a halastórendszerek semmilyen támogatásban nem részesülnek, ellentétben bármely szántóföldi vagy állattenyésztési kultúrával”

– nyilatkozta a szóvivő.

A szakember említést tett arról is, hogy a MA-HAL megbízásából az Agrárgazdasági Kutatóintézet néhány nagyvárosban (Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Keszthelyen, Nagykanizsán, Pécsen és Székesfehérváron) folyamatosan követi a halak árát. Ennek alapján az élő halak esetében átlagosan 7 százalékos drágulást figyeltek meg tavaly óta. A budapesti Fővám téri csarnokban például az élő ponty kilója 1350-ről 1450 forintra, az afrikai bőrös harcsafilé 3300-ról 3500-ra, a busatörzs pedig 1300-ról 1400 forintra emelkedett egyetlen év alatt – írj az Agrarszektor.hu.

Exportkorlátozás

Lévai Ferenc arról is beszélt, hogy a halkínálat az országban mindenki számára biztosított a karácsonyi időszakban. Már csak azért is, mert önkéntes exportkorlátozást vezettek be, annak érdekében, hogy biztosan kerülhessen elegendő hal idehaza az ünnepi asztalokra. Ennek értelmében amíg a magyar piacon van kereslet a halra, addig nem szállítanak belőle külföldre.

„Szó sincs arról, hogy bármilyen szegmensben halhiány lenne, sőt, a nagyon kedvelt és konyhakész termékekből – az afrikai harcsa mellett – ma már szürkeharcsát is kapni, vannak tokfélék és pisztráng is a piacon, tehát minden kuriózum is elérhető”

– mondta a MA-HAL szóvivője.

Lévai Ferenc kételkedik benne, hogy decemberben tovább emelkedne a hal ára. Azt tanácsolja, azonban, hogy jobb, ha mielőbb beszerezzük a karácsonyi asztalra szánt halat, hiszen mélyhűtőben tárolva három hét múlva is pontosan ugyanolyan friss lesz, mintha akkor vásároltuk volna.

Ne hagyd ki!