Főzni vagy rendelni? Ez a nagy kérdés sok családnak karácsonykor

Karácsonykor sokan inkább kész ételt rendelnek egy étteremből, esetleg kifőzdékből. Megmutatjuk, milyen árakkal kalkulálhatnak idén vidéki olvasóink.


Karácsonyi tálak árai az ország keleti felén

A HelloVidék.hu egyik cikkében arra kereste a választ, hogy mennyibe kerülnek jelenleg a vegyestálak a fővároson kívül.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén nagyon eltérő árakat találtak. Van étterem, amely az egész megyében ingyen kiszállít, nagy náluk a választék salátákban és húsokban, azonban a minimális rendelésnek legalább öt adagra kell szólnia, 2500 ft/fő értékben.

Egy másik étterem kínálatában ugyanebben a megyében sültes és halas tálakat is találtak, ezek azonban magasabb áron mozognak: négy fő esetében 15 ezer forint felé is megy az áruk, és a kiszállításért is fizetni kell. Ráadásul sok esetben - ahogyan itt is - a karácsonyi rendelést napokkal korábban kérik jelezni.

A megyeszékhelyen, Nyíregyházán is hasonló árakkal találkoztak, mint az imént említett étteremben: ott két személyre 7000, négy főre 13 500 forintért találtak gusztusos hidegtálat a város egyik neves éttermében, szintén kiszállításra.

Hajdú-Bihar megyében csupán egy debreceni éttermet vizsgáltak. Ott 2500 ft/fő áron talált a portál változatos hidegtálakat.

Nyugati megyék árai

Az ország nyugati felében is keresgéltek. Ott jóval magasabb áron dolgoznak a vendéglátóhelyek, mint a keleti megyékben.

Vas megyében, Szombathelyen például egy családi tálat a cikk szerint nem lehet megúszni 20 ezer forint alatt. Egy kétszemélyes tál 7 ezer forint, egy négyszemélyes 14 ezer forint, egy hatszemélyes pedig 20 ezer forintba kerül. Egy másik helyi étterem árait is megvizsgálták. Ott csupán a hatszemélyes tál drágább, mint a korábbi étteremben, egyetlen ezressel. A városban a harmadik általuk vizsgált helyet találták a legolcsóbbnak: abban 3 és 4 ezer forint között változnak a kétszemélyes tálak árai.

Győr-Moson-Sopron megyébeni más költségeket fedeztek fel. Egy győri étteremben minimum 3200 forint egy adag étel, viszont nem vesznek fel a rendelést 10 adag alatt. Prémium tál ugyanott jóval drágábban akad: a felső határ 5600 Ft/fő áron van, de alacsonyabb rendelési limittel: 6 főre már elkészítik a fogásokat.

Karácsonyi bevásárlás

A karácsony néhány slágertermékének az idei árváltozásáról mi is írtunk korábban. A Haszon.hu összefoglalóját ezen a linken nézhetitek meg.

The Conversation

Ne hagyd ki!