Igen jellegzetesen alakul a magyarországi cégkorfa
Fotó: Shutterstock

Eddig maradnak életben a cégek Magyarországon

A tinédzser kort sem éri el a hazai társas vállalkozások fele. Ennek ellenére enyhén javult a cégek túlélési rátája hazánkban, viszont összességében még mindig nagyon sok a korai megszűnés.


Nem él meg szép kort számos hazai társas vállalkozás

Öt éven belül megszűnik a frissen induló társas vállalkozások negyede, ami nem fest jó képet a hazai cégbázis stabilitásáról – jegyzi meg Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője a legújabb elemzésében.

A hazai cégek között sok a nagymúltú, stabil vállalkozás, azonban a magyarországi cégfluktuáció így is jóval magasabb a kívánatosnál. Az elmúlt 25 évben nagyjából egymillió társas vállalkozás lépett a piacra, de jelenleg csak 470 ezer működik, az összesített számuk pedig stagnál.

Az elmúlt 5 évben 27-29 ezer új cégbejegyzést tettek közzé évente. Kivételt jelent 2021, amikor 34 ezret. Viszont az adatok szerint az új vállalkozások egyre kisebb százaléka tud sikeresen megbirkózni a „fiatalkori” éveivel. Ez az arány ugyan javult 2020 után, de így is alacsonyabbak a túlélési arányok, mint korábban.

„Régen minden jobb volt”

A vállalkozások 1 százaléka hullik el az első születésnapja előtt, ami nem rossz arány. Az 5 éves túlélési rátákat vizsgálva pedig kiderül, hogy a 2000-es évek elején volt a legmagasabb a túlélési arány ezen az időtávon. Az akkori 85 százalékos érték később 70 százalék alá is esett, és azóta is alacsony szinten van. Viszont az idei és tavalyi megszűnéseket is figyelembe véve visszakúszott 75 százalék fölé, így látszik némi javulás.

A hosszabb távú túlélési arányok vizsgálatánál mindig érdemes figyelembe venni, hogy a vállalkozásoknál tapasztalható egyfajta természetes lemorzsolódás arány is, hiszen a sikeres, növekvő vállalkozás életében megjelenhetnek befektetők vagy egyéb komoly üzleti lehetőségek, amelyek eredményeképpen összeolvadások, felvásárlások, álalakulások történnek

– nyilatkozta Pertics Richárd.

Az ezredforduló előtt alapított cégeknél a legmagasabb a 10-15-20 éves túlélési arány. Az elmúlt 20 évben azonban mindegyik időtávon sokat esett az érték. Jelenleg a vállalkozások 47-38-32 százaléka éri el az említett korokat.

Átalakul a cégkorfa

Igen jellegzetes koreloszlás alakult ki a hazai cégek körében: jelenleg 42 százalékuk 10 évnél fiatalabb, ami igen magas arány. A vállalkozások csupán 12 százaléka idősebb 25 évnél, a nagy múltú vállalatok részaránya tehát igen alacsony.

Azonban bíztató, hogy a 25 éves kort megélt vállalatok száma nagyon szépen növekszik. 2018 -ban még csak 27 ezer ilyen vállalkozás működött a cégbázisban, de 2022-re a számuk nagyjából 60 ezerre nőtt. Viszont a cégfluktuáció is meglátszik a koreloszlást vizsgálva, hiszen az 5 évesnél fiatalabb vállalatok (118 ezer van jelenleg) alkotják a legnépesebb halmazt napjainkban.


Ne hagyd ki!