Olasz mezőgazdasági szakértők szerint a belengetett amerikai védővámok dollármilliárdos nagyságrendben károsíthatják az országot, hiszen olyan prémium termékekre is vonatkoznának, mint a prosecco vagy épp a pármai sonka.
Az Egyesült Államok által ígért védővámok súlyos csapást jelenthetnek az olasz élelmiszerexport számára – írja a Portfolio az ESM kiskereskedelmi szakportál cikkje nyomán.
A CIA nevű olasz mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet elnöke, Cristiano Fini ráadásul úgy látja: a vámok nemcsak Olaszországnak fájnának, hanem azoknak az amerikai fogyasztóknak is, akik szívesen vásárolnak a magas minőségű olasz élelmiszerekből.
A szervezet hivatalos álláspontja szerint az amerikai gazdák
sosem lesznek képesek olyan termékeket előállítani, mint a Grana Padano sajt, a pármai sonka, a Pecorino Romano, a prosecco vagy a Brunello bor.
Az Egyesült Államokba irányuló olasz élelmiszerexport értéke 2024-ben elérte a 7,8 milliárd eurót, ezzel az USA Németország után az olasz termékek második legnagyobb felvevőpiaca, így toronymagasan a legfontosabb EU-n kívüli célország. Olaszország tavaly 39 milliárd eurós kereskedelmi többletet könyvelhetett el Amerikával szemben, az esetleges védővámok pedig ezt hivatottak kiegyensúlyozni.