Diszkóból és kocsmából különösen sok zárt be
Fotó: Shutterstock

Megtizedelte a járvány a hazai vendéglátóhelyeket

Sok vendéglátóhely nem élte túl a koronavírus időszakát, ezért a tavalyi év végére jócskán aladta maradt a számuk az előző évek átlagának. Egy vendéglátós üzletágban azonban növekedni tudott az üzletek száma a pandémia alatt is.


Leginkább kocsmák és diszkók zártak be

Az elmúlt öt évben átlagosan több mint 25 ezer étterem és büfé működött hazánkban összesen. A koronavírus-járvány lezárásokkal terhelt időszaka azonban rányomta a bélyegét az ágazatra is, hiszen tavaly, az év végén 1500 hely bezárása után a számuk a 24 ezret sem érte el – írja a 24.hu a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva.

Az italüzleteket és zenés szórakozóhelyeket (azaz a kocsmákat és a diszkókat) azonban arányaiban kétszer nagyobb bezárási hullám érintette az említett időszakban. 2019 végén 15,7 ezer volt a számuk, tavaly decemberben viszont már csak 13,4 ezer, vagyis a járvány alatt 2,3 ezer üzlet húzta le a rolót.

Egy üzletág azonban üzletszámban a csökkenés helyett még kicsit gyarapodni is tudott az elmúlt években. 2019 legvégén ugyanis 4013 cukrászda működött az országban, tavaly decemberben pedig 4016.

Nem szép az összkép

Az összes kategóriát vizsgálva a vendéglátóhelyek 8,5 százaléka zárt be két év alatt. Viszont, ha csak az önálló vállalkozók által működtetett egységeket nézzük, még rosszabb a helyzet, hiszen 11 százalékos a visszaesés az vizsgált időszakban.

A helyek számbeli csökkenése ellenére a 2021-es forgalmuk megközelítette a járvány előttit. Az előzetes adatok szerint ugyanis 1175 milliárd forintos szintet értek el tavaly. Ez 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és megegyezik a 2018-as adatokkal, viszont jócskán elmarad a 2019-es 1331 milliárdtól.

Nagyon eltérők a területi statisztikák

Ha lokálisan nézzük a kereskedelmi vendéglátóhelyek létszámbeli statisztikáit, óriási eltéréseket tapasztalhatunk. Például amíg Budapesten és Békés megyében minden nyolcadik hely bezárt, addig Vas és Csongrád-Csanád megyékben csupán az egy százalékuk.

Étterem és büfé is arányaiban Budapesten zárt be a legtöbb, hiszen a két évvel ezelőtti 6700 helyett 5900 működött tavaly év végén, ami nagyjából 12 százalékos csökkenés. Ellenben Csongrád-Csanádban, Komárom-Esztergomban, Vasban, illetve Nógrádban 1,2-5,7 százalékkal több hely nyitott ki 2021 végén, mint két évvel azelőtt.

Ugyan különösebb mértékben nem változott a cukrászdák száma országos szinten a megelőző két évben, azonban Veszprémben és Győrben nagyjából 10 százalékkal, Vasban és Zalában pedig 6,5 százalékkal nőtt a számuk. A Dél-Dunántúlon viszont 5 százalékkal kevesebb hely üzemelt decemberben, mint két évvel korábban.

A kocsmák és diszkók száma az országban két év alatt 15 százalékkal csökkent. Különösen sok, gyakorlatilag minden ötödik hely szűnt meg Tolnában, Pest megyében, illetve Nógrádban.


Ne hagyd ki!